Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lassi tar timeout

Brudpigaroddaren Lassi Karonen har bestämt sig – han tar timeout från rodden.

Hur länge han låter årorna får vila vet han inte.

– Jag behöver ett break, vill slippa den tvångsmässiga träningen och tävlingsstressen. Jag kommer att vara föräldraledig från och med nyår, säger han om beslutet.

Lassi Karonen har varit med i de två senaste olympiska spelen, Peking 2008 och London nu i somras. Lassi blev sexa i Peking och fyra i London.
Är det motivationen som svikit dig?
– Ja, nej jag vet inte. Det är en rejäl urladdning när man kör mot OS och man är helt inriktad på det. Jag har familj och kände att jag ville göra andra saker, så visst handlar det även om motivationen.
– Jag vill slippa stressen med tävlingar, slippa den tvångsmässiga träningen, slippa formtoppa mig, så jag kommer inte att tävla internationellt, säger Lassi.
I stället för de internationella farvattnen kommer Lassi att tävla på en helt annan nivå, mest för skojs skull, och åka Vasaloppet.
I januari kommer Lassi även att ställa upp i SM i roddmaskin i Falun.
Tror du inte tävlingsdjävulen kommer fram så fort du sätter dig i båten även om det är på en lägre nivå?
– Ja, så är det. Man vill ju alltid göra bra i från sig. Men det gäller kanske att inte locka fram den, säger Lassi och skrattar.
Rodd är ju en fysisk krävande sport. Kan du om du vill komma tillbaka till den nivå du haft de senaste åren efter ett längre uppehåll?
– Jag har sett andra idrottsutövare som kommit tillbaka efter ett avbrott med nyvunnen energi. Det går att hålla på tills man är 40 år i alla fall, det har jag sett på andra roddare.
– Men det är inte alls säkert vilket mitt beslut blir om framtiden. Jag vill inte säga att jag lägger av. Det skulle bara kännas fånigt om jag gör det och sedan är jag tillbaka om ett år. Men det här var inget svårt beslut, det kändes naturligt att ta en time out.
Lassi Karonen är 36 år, det är även hans bäste kompis i roddcirkusen, norske OS och VM-guldmedaljören Olaf Tufte.
Har du pratat med Olaf om ditt beslut?
– Han förstod det. Han så också att han borde göra samma sak. Men det tror jag han inte kan. Det kryper för mycket i den kroppen, på gott och ont.
Lassis tränare Per "Pliggen" Andersson säger i ett pressmeddelande:
– Jag tycker att Lassi tagit ett klokt beslut. En satsning av den här kalibern innebär en hög insats ur många aspekter där han behöver känna sig trygg i sitt beslut. Ur ett prestationsperspektiv är jag övertygad om att det finns goda förutsättningar att Lassi kan fortsätta utvecklas om han beslutar sig för en satsning mot OS 2016.
Thomas Engdahl, sportchef, Sveriges olympiska kommitté, SOK säger i samma meddelande:
– Från SOK:s sida hoppas vi givetvis att Lassi ska fortsätta mot Rio 2016. Vi kommer att ge honom vårt fulla stöd den dagen då han bestämmer sig. Han har mycket ogjort med tanke på att han började med rodd så pass sent. Lassi har en bra chans att slåss om en medalj i Rio.