Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lassi har redanOS i tankarna

Lassi Karonen står inför en viktig säsong.
I år gäller det att kvala in till OS i London nästa år.
– Det ska inte vara en omöjlighet. Men det är många som vill dit.

Annons

Allt ställs på sin spets i augusti när VM avgörs i Slovenien. För Lassi gäller det att vara bland de elva bästa för att kvittera ut OS-biljetten. Lassi kvalade ju in till OS i Peking och var nära sensation där, om inte en förkylning satt käppar i hjulet inför finalen. Efter det har han stadigt tillhört toppskiktet på de stora mästerskapen.

– Men det ska göras också, säger han om kvalet på VM.

Annars är känslan god så här på försäsongen. Han har redan hunnit med två tävlingar. I Tjecken vann han ett långlopp där han besegrade världsmästaren Ondrej Synek och på svenskt vatten blev det seger i ett långlopp. Till helgen är det dags för det första loppet på 2000 meter, tävlingsdistansen i de stora mästerskapen, i Rådasjöregattan. Där väntar enbart svenskt motstånd.

– Jag har väl inte riktigt kvalificerat motstånd här hemma. Men jag får i alla fall tävlingsmomentet.

I slutet på maj körs den första världscuptävlingen.

– Det är först då man får se hur man ligger till.

Den här säsongen har Lassi tränat mer än tidigare. En anledning är att han fått vara friskare än under de senaste två åren.

– Det är inga direkta nymodigheter i träningen. Inriktningen är densamma som tidigare men det har varit en viss upptrappning. Den måste man ha för att få en utveckling.

Förutom på hemmaplan har Lassi tränat två veckor i Portugal respektive Tjeckien. I Portugal hade han norrmannen och OS-segraren Olaf Tufte som träningskompis och i Tjeckien då världsmästaren Synek.

– Och honom fick jag ju piska till lite. I fjol hängde jag inte med honom då blev jag helt avhängd.

Hur mycket tränar du jämfört med dina konkurrenter?

– Det är nog svårt att jämföra och det beror på hur man räknar. Bästa sättet att jämföra är att se dem i aktion när de tränar och se vilken typ av träning de kör. Men i det stora hela tränar vi nog ganska lika.

För egen del är han i alla fall optimistisk.

– Jag ligger bättre till i år än i fjol. Det är svårt att säga hur mycket bättre men känslan säger mig i alla fall det.

Annons