Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsprojekt lovordas

Liisa Haglund hade hoppats på sju-åtta frivilliga – men det kom 16.
– Läsprojektet blir ett lyft för många, konstaterade hon under anhörigstödets höstträff.

Inom ramen för projektet går frivilliga hem till dementa och till demensboenden och läser ur böcker och ur artiklar som kan intressera och väcka minnen hos de dementa.

– Lässtunderna kan också resultera i att deltagarna sjunger någon sång med anknytning till det som de frivilliga läst om eller att man samtalar kring dagens ämne. Det handlar lite om må bra-stunder, förklarar Liisa Haglund, demenssköterska.

I botten finns ett treårigt nationellt projekt, ett samarbete mellan bland andra Studieförbundet Vuxenskolan, Projekt Läskraft, Demensförbundet och kommunerna.

– De frivilliga har deltagit i en inspirationsdag och också fått viss utbildning i högläsning, vad de ska tänka på för att nå de dementa.

Verksamheten inleddes i somras och har nu tagit fart på allvar – och den är mycket uppskattad.

– Både våra högläsare och deras publik är otroligt entusiastiska. Även personalen på boendena lovordar verksamheten och har sett positiva effekter av det, berättade Liisa Haglund när hon under höstträffen berättade om projektet.