Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsplattor kan bli hett debattämne

På måndag kommer frågan om läsplattor till politikerna upp på dagordningen i kommunfullmäktige. Frågan kan bli ett riktigt hett debattämne eftersom politikerna är splittrade i frågan. Socialdemokraterna och centerpartiet förespråkar läsplattor och i varje fall moderaterna, kommunpartiet, vänsterpartiet och kristdemokraterna är emot beslutet.

I våras var frågan om läsplattor till samtliga politiker uppe på dagordningen i kommunfullmäktige. Då fick ärendet bakläxa och skulle utredas mer för att bland annat får en klarar bild av kostnader och för att få reda på hur det funkat i andra kommuner.

Då var beskedet att kostnaden skulle bli något högre första året, men sedan skulle det bli billigare i förhållande till att skicka alla handlingar till politiker på papper.

Nu har förslaget krympt något, så nu handlar det om en försöksperiod för de 22 ledamöterna i kommunstyrelsen, elva ordinarie och lika många ersättare. Den kompletterande utredning som gjorts visar att pappershanteringen kostar cirka 151000 kronor om året och den nya tekniken med läsplattor skulle kosta 265000 kronor om året, men det bygger på att samtliga politiker skulle utrustas med läsplattor. Ungefär hälften handlar det om för bara kommunstyrelsen.

Till detta kommer investeringar som ska göras för att få det hela att fungera, bland annat måste internet i Pelarsalen byggas ut och det behövs speciella programvaror. Sammantaget handlar det om cirka 220000 kronor.

Wahan Harutun i Kommunpartiet ställer sig avvaktande till förslaget och främst handlar det om att ekonomin i kommunen inte tillåter den här sortens satsningar.

– I kostnaderna för pappershanteringen ingår det ungefär en tjänst på 25 procent på kansliet, men den ska inte tas bort och då försvinner den besparingen och dessutom är det ingen som vet vad detta kostar i framtiden, säger Wahan Harutun.

Även Kristdemokraterna ställer sig avvisande till förslaget, dels av ekonomiska skäl, men dels på grund av att de anser att det är fel att fatta beslut om kostnader för 2013, innan budgeten är taget.

– På det viset låser vi upp och stänger ute annat som kanske egentligen är viktigare, dessutom är det fem moraliskt att ta ökade kostnader för den politiska hanteringen i en kommun som har ett mycket svårt ekonomiskt läge, säger Torsten Larsson (KD).

Bland de kommuner som infört läsplattor framtonar det bland annat problem med 3G-nätet som gör att det helt enkelt inte fungera för alla politiker, särskilt för de som bor lite utanför den reguljära teckningen.

– Jag skulle inte kunna åka ut till sommarstugan i Vanå och läsa kommunala handlingar, där fungerar min mobil bara om jag står på bryggan, konstaterar Wahan Harutun.