Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarsport: Daladansare till EM

Den 21-24 juni 2018 går EM i Disco och Disco Freestyle av stapeln i Chomutov, Tjeckien.
Från Sinclairs Dala Dansstudio är de nyblivna svenska mästarna i gruppdisco, EBF Dance Crew, uttagna att representera Sverige.
Från samma dansskola kommer även Elsa Åkerström och Douglas Junger som även de blivit uttagna att dansa EM.

EBF Dance Crew  har dansat tillsammans sedan 2012 och består av Ella Ström från Insjön, Emmy Kujanpää från Borlänge, Hanna Wesström, Jennifer Bergman och Rebecca Andersson från Falun, Leonard Lundback från Siljansnäs och Maria Rasche från Leksand. Gruppen har tidigare representerat Sverige vid två EM och två VM.

Inför detta EM har de tränat på olika detaljer i dansen och finslipat sin koreografi, något som är en viktig komponent i gruppdisco då dansarna ska vara synkroniserade. De har även ägnat sig åt mental träning och blandat hård träning med vila.

"Det här gänget tränar alltid flitigt och hårt men inför det här mästerskapet har de fokuserat som aldrig förr och vi hoppas naturligtvis att det ger utdelning", säger en av dansskolans lärare, Amanda Hansson.

Douglas Junger kommer från Grycksbo och har tidigare representerat Sverige vid VM. Nu på EM ska han tävla i Disco solo och Disco Freestyle som är discodans blandat med en hel del akrobatik, som till exempel volter och avancerade hjulningar.

"Jag känner mig väldigt nervös men väl förberedd" säger Douglas.

"Det ska bli kul att tävla i två olika grenar och jag känner mig taggad och det är verkligen en ära att få representera Sverige".

Elsa Åkerström från Sundborn dansar sitt andra EM i Disco Freestyle. 2017 kom hon på nionde plats bland juniorerna men från och med i år tävlar hon som vuxen där konkurrensen är hårdare.

 "Det ska bli jätteroligt att få delta på ett till mästerskap men såklart känns det lite nervöst!” säger Elsa.

"Jag har en skadad armbåge men har rehabtränat bra och hoppas att den håller på EM.

"Sverige är en av de ledande nationerna i världen i Discodans och bara att bli uttagen till ett europamästerskap som svensk är en bedrift", säger läraren Amanda Hansson.

"Vi håller naturligtvis tummarna för att alla våra dansare lyckas prestera på topp och att de känner sig nöjda med sin dans. Det vore en toppenstart på sommaren för alla oss på dansskolan".

Sinclairs Dala Dansstudio

Dala Dansstudio grundades 1988 av Nilla Andersson som drev dansskolan till och med 2002 då Rickard Bentzer tog över. Idag är dansskolan en av Sveriges största såväl inom social dans, som inom tävlingsdans. Sedan våren 2017 drivs dansskolan av Sinclairs som har funnits sedan 1997 och är även den en av de ledande dansskolorna i Sverige. Genom åren har tusentals elever börjat sin karriär på såväl Dala Dansstudio som Sinclairs som undervisat många svenska och nordiska mästare samt representanter för Sverige vid EM och VM.

 

Tävlingsdans

Tävlingsverksamheten administreras av Sveriges Dansorganisation som arrangerar totalt cirka 50 tävlingar per år i olika discipliner i Swedish Dance League. Hos de anslutna dansskolorna finns totalt cirka 3200 tävlingsdansare och utöver det tusentals elever som går på danskurser utan att tävla. Till EM i Disco åker årligen de 150 bäst rankade svenska dansarna för att tävla i solo, duo, grupp och formation.

LÄSARSPORT

Vill du berätta något om en tävling, match eller utövare?

Skriv en läsarartikel