Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läsarna har avgjort - här är huset ni gillar minst

Dalfolket ogillar utseendet på sina köplador. Det spelar ingen större roll om det byggdes på 1960-, 1980-talet eller på 2000-talet (ok, 70-talet retar mest).

LÄS MER: Här är nomineringarna till fulaste huset

När vi ställde frågan om vilket hus ni gillar minst i länet strömmade nomineringarna in på stormarknader från Avesta i söder till Älvdalen i norr. "Betonglåda", "själlöst tempel" och en "otymplig husklump i landskapet" var några av omdömena.

Men det var ändå inte en stormarknad som plockade flest röster när vi samlade ihop de fem flest nominerade byggnaderna och bad er rösta. Allra mest missnöje väcker stadshotellet i Orsa (drygt 50 procent av 3000 röster).

Byggnaden är ett före detta järnvägshotell som ligger intill stationen i Orsa. Byggnaden uppfördes i jugendstil 1894 och invigdes av kung Oscar den II. Huset har renoverats i omgångar och i olika stilar, mest irritation bland dem som nominerat huset väcker den sent tillkomna utbyggnaden på framsidan. "Anskrämligt" "en skam" och "sorgligt" står det i några motiveringar. Arkitektur väcker känslor.

LÄS MER: Här är Dalarnas vackraste hus

Flera har hört av sig och undrar varför vi uppmuntrar till något så negativt som att utse länets fulaste byggnad.

Jag svarar att vi gör det för att få i gång en diskussion. Om stadsrummet som tillhör oss alla, arkitektur är den mest demokratiska konstformen. Det går inte att välja bort eller värja sig emot byggnaderna vi möter varje dag. Därför är det viktigt att vi som bor i städerna får vara med och tycka till. Vi har i vår serie om stadsrummet sett flera exempel på stadsdebatter med rivningar eller sönderrenoveringar som skapat sår i folkminnet (vi kommer återkomma till några fler längre fram).

LÄS MER: Vad som är fult varierar över tid

Att utse finaste och fulaste huset kan leda till något viktigt och positivt. Att fastighetsägare, beslutsfattare och stadsplanerare lyssnar på oss som bor i städerna, byarna och orterna. Ja, vi vill ha köpcentrum - men bygg innovativt och vackert. Arkitekturuppropet som samlat arkitekter som tänker i nya banor visar att det är möjligt, att det finns alternativ till fyrkantiga lådor.

Och om ni ska renovera och förbättra, gör det med hjärta och kunskap. Utbyggnaden på i grunden vackra Orsa stadshotell är ett exempel på "förbättringar" som dalfolket inte vill se.