Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larz-Kristerz river loss

Biljettrusning och Larz-Kristerz är närmast synonyma begrepp. Efter fjolårets krogshowsuccé på Klockargården i Tällberg är sextetten från Älvdalen tillbaka med nytt manus och ny energi.

Det börjar med förinspelat videospex som till och med får en svårflirtad surkart som jag själv att smila. Snart gör Stefan Nykvist en smått oortodox entré på scenen, tätt åtföljd av resten av dansbandsorkestern. Killarna inleder med att visa att det går att kombinera musik och country och visar bilder från Nashville, där Larz-Kristerz bland annat gjorde stuiobesök i RCA:s klassiska Studio B, Elvis och Dollys inspelningslokal.

- Den såg ut som matsalen hemma i Älvdalsskolan, medger Stefan.

Låten Här på landet, som har blivit något av ett tema för Larz-Kristerz, står självklart på kvällens repertoar. Det blir förstås även en del covers, som One Woman Man och Neil Youngs Oh, Lonesome Me, och bandet tar dessutom tillfället i akt att visa hur det lät på Snoddas tid, med schottisen Shame, Shame on you. Mitt i alltihop klämmer Stefan i med en förmodligen hemmaskriven, halvironisk hyllning till fenomenet Facebook.

Vad som slår en, oavsett om man föredrar det här materialet eller inte, är att det handlar om sex mycket skickliga och finstämda musiker, som plockar fram och river loss på överraskande många instrument. Man vågar nog påstå att Stefan Nykvist och Peter Larsson är bandets frontfigurer och båda två har en stark scennärvaro. Inte minst Stefan är en ultimat showman, oavsett om det är mikrofonen eller munspelet han håller i sin hand.

Krogshowens titel, aldrig ramlösa, har att göra med en mopedburen tavelförsäljare. Mer än så behöver inte avslöjas.