Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larz-Kristerz firar 15 år med utställning i Älvdalen

Grammisar, löpsedlar och listettor. Det har hänt en hel del sedan Larz-Kristerz bildades för femton år sedan. Nu ska det sammanfattas i en utställning på Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen.

Annons

Ja, ni kan säkert historien om Larz-Kristerz som gick från en ganska lokal angelägenhet till att nästan över en natt bli hela landets favoritdansband i och med vinsten i Dansbandskampen 2008. Sedan dess har guldskivor, listettor, grammisar och guldklavar avlöst varandra för Älvdalens stoltheter. När de nu firar femton år som band ska det självklart uppmärksammas med en utställning på Porfyr- och Hagströmmuseet.

– De betyder jättemycket. De är ju kända överallt. Det kommer besökare hit till museet från när och fjärran där många känner till Larz-Kristerz. Älvdalen är väl känt för lite olika saker – vissa kanske associerar det med Hagström och älvdalskan – men Larz-Kristerz är ju ett stort namn. Så det är jätteroligt, säger Marit Norin som driver museet.

Läs mer: Larz-Kristerz firar moppe med turné och tv-medverkan

Utställningen kom till när Marit stötte på bandets basist Trond Korsmoe i mataffären i Älvdalen och han berättade att bandet skulle fira femton år som band under 2016. Då föddes en idé att anordna en utställning under året. Sagt och gjort, nu har man samlat ihop fotografier, scenklädslar, utmärkelser och löpsedlar från alla de här åren. Vissa av grejerna är kvar från en utställning man hade 2009, medan andra grejer är det första gången man ställer ut.

– Jag var inne här en kväll och kikade lite och blev förvånad: oj, har vi gjort det? Jaha var det så det var? Man glömmer väldigt mycket och det är roligt att få en överblick av vad vi hunnit med på de här femton åren, säger Larz-Kristerz sångare och gitarrist Peter Larsson.

Bildspecial: Larz-Kristerz genom åren

En av bandets favoriter i utställningen är ett foto taget för femton år sedan när bandet gjorde sitt första uppträdande i Älvdalen på Barnens dag.

– Den visar ett glatt band som trodde att det bara blev en gång, faktiskt. Men vi har aldrig slutat och vi fortsätter så länge det är roligt har vi sagt. Och nu har det gått femton år, säger Trond Korsmoe.

Jubileumsutställningen ”Larz-Kristerz – 15 år i allmänhetens tjänst” på Porfyr- och Hagströmmuseet i Älvdalen pågår till 1 okober.

Läs också: Larz–Kristerz kan bli årets dansband