Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larssons in på livet

/
  • Längst upp finns barnens del av sommarutställningen, med knep och knåp, och utklädning. Chia Jonsson testar den tjärdoftande ekan som tagen ur en akvarell från Sundbornsån.
  • Hur var det med talangen, blev något av barnen konstnär? Det är en vanlig fråga. Jodå, sex barnbarn och barnbarnsbarn finns med i utställningen. Birgitta Persson visar.
  • Den som har tid kan botanisera i lådor och långläsa brev om tonår, kärlek och mor&dotter-relationer.

Hur var de egentligen, Sveriges mest avmålade familj?
I sommar finns chansen att bli närmare bekant Larssons i Sundborn – läsa breven de skrev, om allt från krukväxter till nattsvart sorg. Och kliva in i tavlorna.

Annons

Många av oss är uppväxta med familjen Larsson på väggarna, ibland är det lättare att framkalla bilden av Pontus i skamvrån eller Suzanne vattnandes pelargoner, än att minnas de egna syskonen från vardagliga situationer.

Nu finns alltså möjligheten att bli ännu mer bekant med barnen som växte upp i Lilla Hyttnäs.

– Den här utställningen blir som en förlängning och fördjupning av guideturen på Carl Larsson-gården, här finns föremål som vi vanligtvis inte visar, säger intendenten Chia Jonsson.

På torsdagen råder lätt kaos i Kvarnen. Det mesta är på plats, men en hel del fixande återstår inför vernissagen.

– Titta vilken getingmidja, säger Birgitta Persson. Hon hukar framför Karin Larssons brudklänning och nålar upp den så att underkjolen syns.

Jo minsann, det här var innan Karin födde de åtta barnen. Och där är myrtenkransen, och vigselringarna i montern intill, och på väggen finns berättelsen om hur det unga paret möttes på perrongen i Grez-sur-Loing.

Sedan kom barnen. Var och en får en berättelse, kompat med leksaker och foton, och ofta utdrag ur något av alla dessa brev de skrev innan det fanns mejl och sms.

– Jag blir rörd när jag läser, de skriver så bra, och det är så mycket känslor, säger Chia Jonsson.

Och så finns här kläder, leksaker och möbler - original och kopior. Längst upp i Kvarnen kan barnen klä ut sig och leka Larssons, eller skapa sitt eget släktträd.

Annons