Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Norén möter Stefan och Krister

/

I morgon är det premiär för "Den sista cigarren", en tragikomisk föreställning om åldrande, passion, vänskap och lögner. Föreställningen spelas på Klockargården i Tällberg och medverkar gör bland annat Helge Skoog.

Annons

Pjäsen är skriven av regissören och dramatikern Bengt Ahlfors och handlar främst om Ragnar. En pensionerad rektor vars stora passion i livet är cigarrer, cognac och goda middagar. Men eftersom både doktorn och frun anser att hans liv är alltför hälsovådligt införs vissa restriktioner. Stackars Ragnar tvingas därmed ägna sig åt smygrökning och skåpsuperi. Till råga på allt uppdagas det att frun Anneli hyser en hemlig passion för kyrkoherden Helge.

– Det är en rolig pjäs eftersom den är en blandning av allt möjligt både allvar och skratt, som Lars Norén och Stefan och Krister i ett, säger Helge Skoog.

Även regissören Thomas Segerström tycker att pjäsens stora styrka är den perfekta balansen mellan tragik och komedi.

– Jag och producenten Maria Lindström jobbar gärna med komedier med svart botten och letar efter pjäser som passar oss. När vi läste det här manuset så tyckte vi att det var en verkligt bra text som inte bara hade kycklingar utan också smärta och lidande, säger Thomas Segerström.

Tidigare har Thomas Segerström bland annat jobbat 25 år på Romateatern på Gotland och där satt upp otaliga Shakespearepjäser. Och visst tycker han att "Den sista cigarren" har en del likhet inte bara med Hitchcock utan också med Shakespeare.

– Om den var en Shakespearepjäs så skulle den kunna vara Othello, eftersom den har en mycket svart komik och en allvarlig bakgrund, säger Thomas Segerström.

I morgon är det som sagt var premiär men redan i samband med intervjun i tisdags var det dags för en första förhandsvisning.

– Det blir spännande att för första gången spela föreställningen inför full salong i kväll. Jag gillar att spela med publik så att man får se reaktionerna på det man gör, säger Helge Skoog.

Även om han gärna spelar ut det mörka och sorgliga föredrar han trots allt komedin.

– Att spela så att folk skrattar är alltid kul. Det är en bra bekräftelse på att de förstår vad man säger. Om man tillexempel spelar en föreställning med skratt i de första fem minuterna och inget skratt kommer, då vet man att man är körd, säger Helge Skoog

Lisa Lexfors som spelar Ragnars dotter Monika, kommer ursprungligen ifrån Uppsälje utanför Vansbro. Hon började sin karriär med att medverka i revyer och fortsatte sedan med teaterlinjen i Hedemora och Calle flygares teaterskola. Senast hon medverkade på en scen i Dalarna var 2003 i rollen som Lovis i familjemusikalen Ronja på Falu Stadsteater.

– Det är så kul att få vara tillbaka här, och eftersom vi är här med hela familjen i sommar blir det ju en kombination av semester och jobb, säger Lisa Lexfors.

Även Helge Skoog är mycket nöjd med att vara i Dalarna över sommaren.

– Dalarna är väldigt vackert, det är många olika nyanser och ett fantastiskt färgspel över Siljan. Dessutom går solen aldrig ned och det har varit så fina dagar, säger Helge Skoog.

Annons