Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Lisspers flyttar till Ukraina

Lasse Lisspers lämnar jobbet som rektor på idrottsgymnasiet i Mora – och flyttar till staden Donetsk i Ukraina och KHL-klubben Hockey Club Donbass.
– Jag kommer att jobba som utvecklingsansvarig med teknik och fysik i klubben. Framför allt med ungdomar och juniorer, och att bygga upp en akademi, säger Lars.
Kontraktet är skrivet på fyra år.

Nu blir inte Lasse ensam svensk i klubben. Han kommer att jobba tillsammans med Jim Brithén, som är sportchef och Stefan Bergkvist. Lasse kommer även att vara assisterande sportchef. Dessutom finns spelarna Fredrik Pettersson och Erik Ersberg (målvakt).

Förutom att träna ungdomarna ska den svenska trion bygga upp en hockeyakademi i klubbens regi.

– Båda de svenska coacherna är skickliga och erfarna från både svensk och internationell ishockey. De har ett ledarskap som är perfekt för vår filosofi om utbildning av unga hockeyspelare i HC Donbass, säger sportchefen Jim Brithén i ett pressmeddelande.

Lasse Lisspers har haft många uppdrag inom hockeyn, åt både det svenska förbundet och det internationella förbundet med bland annat uppdrag i både Spanien och Japan. Dessutom var han och Hans Lodin JVM-generaler när mästerskapet avgjordes i Dalarna 2007.

– Men det här blir första gången jag kommer att jobba med hockeyn på heltid, och att det är på hög nivå känns bra. Jag har mest var verksam med B och C-länder, säger Lasse.

Uppdraget i Ukraina är att den svenska trion ska bygga upp en akademi som ska leverera spelare till a-laget.

Var det ett svårt beslut att ta, att flytta till Ukraina?

– Ja det var det. Det var inte enkelt, jag trivs så otroligt bra i Mora. men mina barn är vuxna och har flyttat hemifrån, och de har stöttat mig i det här. Annars hade jag aldrig hoppat på det. Men nu känns det bra att beslutet är taget.

En annan anledning till att Lars vågade ta steget är Jim Brithén.

– Jag och Jim var kurskamrater på GIH, och det var han tyckte att jag skulle komma till Ukraina och hjälpa honom.

Lars Lisspers berättar att han varit i Donetsk tidigare.

– Jag var där med Spanska juniorlandslaget och spelade. Donetsk är en riktig idrottsstad. Sergej Bubka kommer från staden och han står staty utanför sitt eget stadion.

Kontraktet är skrivet på fyra år.

– Vi tre kommer att lämna klubben samma dag om fyra år. Då kommer vi att lämna över produkten till lokala ledare, förhoppningsvis en bra produkt. Så det här är ett projekt, säger Lars.

När flyttar du till Ukraina?

– Så snart som min arbetsgivare Mora Kommun säger okej. Jag har tre månaders uppsägningstid, men ju förr ju bättre. KHL har dragit i gång. Men jag tror det blir i november som jag åker.

HC Donbass kom in KHL till den här säsongen.