Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars blev botad av bistick

- Det är binas förtjänst.

Jernberg drev speceriaffär i Vika, men hade svår reumatism.

- Jag var oerhört väderkänslig. På höstarna innan första snön kom var det hemskt. Jag låg sömnlös på nätterna och hade ont, säger han.

Han reste runt till olika läkare och kotknackare, men inget hjälpte.

- På ett ställe hörde jag någon i väntrummet prata om att bin hade god effekt på olika sjukdomar. När jag kom hem prövade jag med att självmant ta några bistick eftersom grannen hade bikupor. Där gadden gått in blev det svullet och varmt - och tänk att jag kände mig bättre direkt, säger han.

Han skaffade sig egna bikupor - och runt kuporna surrar en halv miljon bin på somrarna.

Själv medicinerar han sig varje dag med att låta bina sticka honom ett antal gånger.

Han tar bina och håller dem mellan tummen och pekfingret och låter dem sticka. Vill han ha mycket gift låter han dem sitta kvar en stund. Vill han ta en lättare dos knäpper han bort dem snabbt.

- Jag är alldeles övertygad om att bisticken hjälper mot olika problem. Jag blev mycket bättre i min reumatism och jag är mycket, mycket sällan förkyld, säger han och berättar att en gång opererade han bort några fotvårtor - men såren läkte dåligt. Distriktssköterskan var mycket bekymrad.

- Men då lät jag några bin sticka mig i foten. Och såren läkte...

Men han har botat andra också.

- En gång kom en karl som fått sjukhussjukan i en tumme. Såret ville inte läka. Han kom hit och jag lät bina sticka honom några centimeter från såret. Efter det läkte såret ihop, säger han.

Och en grannfru har han hjälpt.

- Hon hade svårt att gå. Hon hade bensår. Då tog jag några bin i en ask och gick till henne. Jag lät bina sticka henne bredvid såret och såren läkte.

Han är övertygad om bistickens helande effekter.

- Jag tror att om man kontinuerligt tar bistick blir folk bättre i de moderna sjukdomarna, som tennisarm och axelont. Jag skulle vilja att man forskade lite kring detta, men någon respons på det har jag inte fått.

- Man måste förstås vara försiktig. En del är allergiska mot insektsbett och då kan det vara farligt, säger han.

Den helande kraften, enligt Lars Jernberg, är binas gift som går ut i kroppen och sätter igång kroppens försvarsmekanism. Då producerar binjurarna cortisol, som har läkande egenskaper.

- Jag känner att jag blir bättre av bistick. Men jag använder andra saker också. Jag dricker honungsvatten flera gånger om dagen. Det är nyttigt. Och bikittet - den massa som bina tätar springor med i kupan - har jag som tuggummi, säger Vikabon Lars, som är en aktiv pensionär, förutom bisysslan spelar han bingo, badar och fiskar. Till sommaren ska han tävla i SM i mete.

En karl med sting, alltså.

Ingen forskning om bistick

- Det finns inget skrivet eller forskat om att bistick kan vara positivt för olika sjukdomar, säger Ann-Sofie Enlund, allergiläkare vid Falu lasarett.

Däremot är bilden klar när det gäller allergiska reaktioner vid upprepade bistick.

- En del blir mer och mer tåliga för bistick. Andra däremot får värre och värre reaktioner, säger hon.

De allra flesta som får allergiska reaktioner går att bota.

- Ja, det går att hantera både akut och förebyggande. Det är sällsynt att det blir allvarliga följder av allergiska reaktioner vid bistick. Däremot är det obehagligt för den det drabbar.

<BR />

PER MALMBERG