Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärotiden snart slut

Drygt en tredjedel av allsvenskan har genomförts och Mora IK parkerar på åttonde plats med 28 inspelade poäng.
Trots att laget ligger under play off-strecket är Patric Wener nöjd.
– Absolut, vi är fortfarande inne i läroperioden, det är på den andra halvan av serien som vi ska börja klättra, menar Moratränaren.

En och en halv runda har avverkats och på de 19 matcherna har MIK noterat sex fullpoängare plus att man vid fem (=alla) tillfällen tagit bonuspoängen.

I den jämna tabellen har Mora två poäng upp till sjundeplatsen (Troja), sex "pinnar" upp till fjärdeplatsen och tio upp till en direktplats i kvalserien.

– Det är tolv nya spelare, två nya tränare, ett nytt spelsystem. Vi har oftast seriens yngsta lag på isen, ibland fyra juniorer i samma match och det har nog inget annat lag. Med tanke på det är jag jättenöjd, förklarar Wener.

– Vi har stundtals spelat ut alla lag, förutom bortamatchen mot Oskarshamn. Vi vet att vi kan slå alla lag, bara vi tar vara på våra chanser.

Och just det här med att omsätta chanser i mål har visat sig vara väldigt svårt. Mora behöver många klara chanser för att sätta pucken i nät. Det visade sig inte minst i de två sista matcherna innan uppehållet, då MIK bara åstadkom två mål efter 0–2 mot Västerås och 2–4 mot Karlskoga.

Dessförinnan hade Mora en svit av sju segrar på åtta matcher.

– Det var jag nöjd med, men sju segrar på tio matcher är helt okej det också.

– Att vi inte ligger högre upp i tabellen beror på orutin. Vi har skapat otroligt mycket, men den rätta rutinen har saknats, menar MIK-tränaren.

Även skador spelar in där.

– Vi har ju Hilmerson (Alexander), en kille som skulle kunna göra 10-15 mål, men som vi nu inte kan använda.

21-åringen har haft problem med en höft under hela hösten och väntar på operation. Ett ingrepp som troligtvis den kände idrottsläkaren Leif Swärd ska genomföra.

– Swärd har undersökt Hilmerson och vi hoppas det blir han som utför operationen. Det är dock inget som är klart där.

Som bekant är spelet i numerära över- och underlägen av stor vikt. När det gäller powerplay behöver MIK 9.31 minuters överläge för att göra mål, vilket är tionde effektivast.

I numerärt underläge har Mora två placeringar bättre. I sammanhanget kan vi nämna att Weners grabbar är näst snällast så här långt med 162 utvisningsminuter. Bara Almtuna har suttit mindre på botbänken (158 minuter).

– Ett tag var vi topp tre i powerplay, men vi behöver bli effektivare i båda dessa spelformer.

Du har varit borta från svensk hockey i många år, vad säger du om allsvenskan så här långt?

– Det spelas en väldigt snabb hockey, mycket snabbare än då jag lämnade Sverige för 12 år sedan och steget upp till elitserien är inte lika stort nu.

Negativt?

– Det tillåts alldeles för många slashingar, interference och fasthållningar. I NHL är det nolltolerans när det gäller fasthållningar, men i allsvenskan får de tydligen hänga hur mycket som helst på Anže Kopitar.

Vad säger du om fortsättningen?

– Vi har sagt att första halvan är läroperiod och vi utvecklas varje vecka. På den andra halvan ska vi börja klättra och målet är att bli ett topplag.