Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarveteran vill att kommunen lägger på en tusenlapp till i löneförhandlingarna

Christina Samdahl har varit lärare i snart 40 år och fått känna av hur arbetsuppgifterna ökat och med den stressen och frustrationen att inte hinna med den viktiga pedagogiska delen.
I egenskap av ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning tog hon med ett ganska stort mått av besvikelse emot beskedet om det nya avtalet.

Annons

– Jag kan tycka att det inte är ett bra avtal. Vi jobbar för att få 10 000 kronor mer i månaden och så landar vi i runda slängar på en tusenlapp. Det känns klent speciellt för oss som är lärare här i Ludvika kommun eftersom vi är bland de sämst betalda i hela landet.

– Och dom av mina kollegor jag pratat med har samma uppfattning, lägger hon till.

Eva Flytström Persson är lärare på Lorensbergaskolan i Ludvika och kommunombud för det andra lärarfacket – Lärarnas riksförbund.

– Jag har faktiskt inte hunnit ta del av innehållet i det nya avtalet så jag kan dessvärre inte ge några kommentarer, säger hon när tidningen når henne på torsdagsförmiddagen.

Hon skulle vilja veta lite mer om detaljerna i avtalet, vad det innefattar mer än procentpåslaget.

Och lika lite har hon hunnit fånga upp några synpunkter från kollegor.

– Nej, vi har fullt upp med att jobba, förtydligar hon.

Christina Samdahl undervisar på Parkskolan i Grängesberg och för henne blev torsdagen en av många långa dagar.

– Jag är nog inte hemma förrän vid 19-tiden i kväll, jag ska ha utvecklingssamtal, upplyste hon.

Som många av sina kollegor tycker hon det är tröttsamt med all dokumentation och administration som lagts på lärarna.

– Förr jobbade vi mycket mer med pedagogiken. Nu är det så mycket som ska skrivas.

Efter att ett riksavtal rotts i hamn väntar snart lokala förhandlingar med företrädare för Ludvika kommun.

Vilket budskap skulle du vilja skicka till kommunens förhandlare?

– Ge varje lärare en tusenlapp extra så vi börjar närma oss medellönen i Sverige. Ludvika är ju en kommun på G och det är klart att folk som kan tänka sig att flytta hit tittar hur det ser ut med skolorna. Ska vi ha en bra skola måste man satsa på lärarna både vi som redan finns här men också för att kunna locka nya, säger Christina Samdahl engagerat.

Hennes uppfattning är att lärarkåren i kommunen gör ett bra och engagerat jobb men där en del ser en chans att förhandla upp sin lön om man flyttar till en angränsande kommun.

– Man ska komma ihåg att det nya avtalet anger en lägstanivå men det kan ju finnas kommuner som vill satsa på lärarna och betala mer.

Som många andra är hon bekymrad över det låga löneläget bland lärarna generellt.

– Hur ska vi få ungdomar att utbilda sig i fyra-fem år när det kanske skiljer 10 000 kronor i ingångslön jämfört med näringslivet. Skolan är Sveriges framtid och vi vill att dom bästa ska bli lärare. Det handlar också om att få dom lärare som finns att stanna kvar när betydligt högre löner erbjuds i andra branscher.

Hon säger att det är brist på lärare i en rad olika ämnesområden och att det lär fortsätta om inte lönerna avsevärt förbättras.

Duska Jansson Dobrota är gymnasielärare på Högbergsskolan. I egenskap av ledamot i styrelsen för Lärarnas riksförbund har hon på nära håll kunnat ta del av spelet bakom kulisserna och som ledde fram till att både arbetsgivaren och de två lärarfacken skrev under på medlarbudet på onsdagen.

– Det är ett avtal som inte blev det bästa men vi fann att det var vad vi kunde få ut just nu. Därför sade vi ja, förklarar

Hon förstår både besvikelsen och ilskan hos många medlemmar över att det inte blev mer.

– Men tyvärr har vi en arbetsgivare som inte vill erkänna att skolan är viktig, säger Jansson Dobrota, som kom tillbaka till Ludvika från Stockholm och avtalsgenomgången under torsdagen och därför inte hunnit pejla reaktionerna hos sina kollegor om det nya avtalet.

Hon betonar att kravet om att lärarlönerna ska upp med 10 000 kronor är benfast.

– Vi måste nå dit för att vara jämförbara med skolekonomer, jurister eller ingenjörer. Läraryrket är tufft med höga krav och betalningen är låg för mödan vi lägger ned.