Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läraren som vill lägga ner skolnämnden

Här har ni gymnasieläraren - och politikern - som vill lägga ner skolnämnden och i stället ersätta den med en arbetsgrupp bestående av i första hand kunnigt folk med kopplingar till skolan.
– I dag slösar vi massor med skattepengar på dåligt underbyggda beslut, politiskt tjafs av och mellan tjänstemän och politiker, vilka är skrämmande dåligt insatta i den verksamhet man beslutar om, säger Fredrik Adolphson (FP), till vardags lärare på Harlaldsbogymnasiet men också politiskt aktiv som ersättare i socialnämnden.

Det är som politiker han uttalar sig i första hand.

Men det är skolans bästa han har för ögonen när han lägger fram sitt förslag.

– Jag måste också direkt säga att mitt förslag inte är förankrat hos mitt parti. Men jag ser med stor oro på hur resurserna fördelas och i slutändan handlar allt om den kunskap varje elev ska kunna kräva utav skolan att få, säger Fredrik Adolphson.

Det var på sin egen bloggsida som han i måndags lade ut ett förslag om att skrota alla politiska nämnder, men där han nämnde skolnämnden specifikt.

– Människor drabbas i slutändan av politikernas beslut. Vilka krav ställer det på oss politiker? Kan man ställa krav på att en politiker ska vara fullt insatt i alla frågor? Är det inte att ställa för höga krav på oss? Är det inte bättre att låta insatta personer med kopplingar till berört område jobba med frågorna? säger Fredrik Adolphson.

Folkpartisten föreslår därför att kommunfullmäktige och kommunstyrelsen även i fortsättningen väljs av medborgarna, då det är där som de stora frågorna avgörs.

Men däremot menar Fredrik att man kan skrota alla andra nämnder.

– Skolnämnden har en miljard kronor i budget. Ser man på de virriga beslut som fattats där de senaste åren, inser man att resurserna kunnat användas bättre.

I stället för nämnder vill Fredrik se en lösning med arbetsgrupper.

I skolnämndens arbetsgrupp skulle pedagoger, skolledare, grund/gymnasie- och skolchef, föräldrar, ungdomar och några politiker sitta. De skulle arbeta med de frågor som skolnämnden i dag sköter. Gruppen skulle komma med förslag på lösningar och åtgärder till kommunstyrelse/fullmäktige som i sin tur bearbetar och verkställer beslut.

– I slutändan handlar mitt förslag om att rädda större resurser kvar i skolan. Vi slösar massor med skattepengar på dåligt underbyggda beslut och politiskt tjafs, där politiker ofta är skrämmande dåligt insatta i den verksamhet man beslutar om. En grupp av det slag jag nämner skulle lättare kunna arbeta fram en långsiktig plan för att åtgärda olika brister, förbättra resultat och anpassa olika pedagogiska former.

– Allt för att göra Falun till en bra och attraktiv skolkommun. Vi borde i alla fall ganska lätt kunna enas om att nuvarande system misslyckats, slutar Fredrik Adolphson.