Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läraren: "En viktig lärdom från Förintelsen är att nazisterna var som vi"

Artikel 15 av 17
Dalaungdomar i Förintelsens spår
Visa alla artiklar

I maj åkte klassen TE 16 från ABB Industrigymnasium i Ludvika till Krakow för att besöka Förintelselägren i Auschwitz. Jag följde med i egenskap av mentor. Det är en resa jag gjort tidigare, med andra elever, men en resa som alltid får mig att fundera över de tankar jag stöter på. Precis som eleverna konfronteras jag med svåra tankar.

Jag har länge försökt förstå vad det är i oss människor som kan få oss att hata andra så till den grad att vi mördar dem systematisk.

Krig, dess mekanism och filosofi, förstår jag. Människor har krigat i tusentals år. Men folkmord som Förintelsen?

Jag vet att jag inte är ensam om frustration över att inte förstå brutala handlingar. Troligen är det därför många försöker finna svaren genom att beskriva dem som begår folkmord som sjuka och psykiskt störda. Vi försöker hitta den enkla lösningen för att förstå sådana handlingar. Vi vill inte förlika oss med tanken att människor gör sådant, så vi beskriver förövarna som monster. Som omänskliga.

Sådana argument tror jag inte håller i längden. Det gör att vi avfärdar problemet alltför lättvindigt.

För vad händer om vi beskriver nazisterna som människor precis som oss? De var ju det. De hade fruar som de älskade, de hade drömmar och visade sina barn den kärlek som alla föräldrar är kapabla till. När förövarna blir som vi blir det plötsligt än mer obehagligt och vi konfronteras med en obekväm sanning.

Hur kan vi hyggliga och civiliserade människor ha något gemensamt med nazisterna som begick några av mänsklighetens värsta gärningar i modern tid?

Men nazisterna var som vi. Det betyder att vem som helst – ja, till och med vi själva – kan begå hemska gärningar mot andra människor. Därför måste vi alltid vara på vår vakt så att det inte händer igen. Så att andra människor, som också är som vi, inte begår nya folkmord.

Mohamed Maldi

Lärare på ABB Industrigymnasium i Ludvika