Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare ser brister i avtalet

Jan-Erik Kyrö är lärare vid Lugnetgymnasiet i Falun - och lokal ordförande för Lärarförbundet. Han accepterar nya avtalet, men ser brister.
– Man skulle kunna beskriva det som att vi nu ligger 9 000 kronor fel. Med tanke på vårt krav på 10 000 mer i månaden, säger han.

Annons

Inför lönerörelsen var kapandan stor inom lärarkollektivet. Det fackliga kravet var 10 000 kronor mer i månadslön. Nu blev det inte så, bara 1 100 kronor mer. Strejken var nära. I Lärarnas Riksförbunds förbundsstyrelse reserverade sig sex av femton ledamöter mot det nya avtalet.

– Personligen anser jag, och många med mig, att det här var ett mycket litet steg i rätt riktning. Det var det stora negativa, säger han.

I nya avtalet finns ändå öppningar för en fortsatt strid om högre löner. 2014, valåret, kan avtalet sägas upp, om kommunerna inte vill öka lönerna i den takt lärarfacken anser vara lämplig.

– Att vi kan säga upp avtalet ett valår är inte någon slump. Vi vill ha den här möjligheten att kunna sätta press. Det kan bli strejk - och detta kan bli en valfråga, säger han.

Lärarfacken anser att dagens lönenivåer är ett hot mot rekryteringen av lärare i framtiden. Inte minst när många lärare går i pension de närmaste åren.

– Vi har under många år tappat i lönenivå mot jämförbara lönegrupper som civilekonomer. På 1970-talet låg lärare i nivå med riksdagsledamöter i lön. Detta påverkar nyrekryteringen, säger han.

Fotnot: Ingångslönen för en högskoleutbildad grund- och gymnasielärare i Dalarna är i dag cirka 23 000 kronor.