Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare ser brister i avtalet

Jan-Erik Kyrö är lärare vid Lugnetgymnasiet i Falun - och lokal ordförande för Lärarförbundet. Han accepterar nya avtalet, men ser brister.
– Man skulle kunna beskriva det som att vi nu ligger 9 000 kronor fel. Med tanke på vårt krav på 10 000 mer i månaden, säger han.

Inför lönerörelsen var kapandan stor inom lärarkollektivet. Det fackliga kravet var 10 000 kronor mer i månadslön. Nu blev det inte så, bara 1 100 kronor mer. Strejken var nära. I Lärarnas Riksförbunds förbundsstyrelse reserverade sig sex av femton ledamöter mot det nya avtalet.

– Personligen anser jag, och många med mig, att det här var ett mycket litet steg i rätt riktning. Det var det stora negativa, säger han.

I nya avtalet finns ändå öppningar för en fortsatt strid om högre löner. 2014, valåret, kan avtalet sägas upp, om kommunerna inte vill öka lönerna i den takt lärarfacken anser vara lämplig.

– Att vi kan säga upp avtalet ett valår är inte någon slump. Vi vill ha den här möjligheten att kunna sätta press. Det kan bli strejk - och detta kan bli en valfråga, säger han.

Lärarfacken anser att dagens lönenivåer är ett hot mot rekryteringen av lärare i framtiden. Inte minst när många lärare går i pension de närmaste åren.

– Vi har under många år tappat i lönenivå mot jämförbara lönegrupper som civilekonomer. På 1970-talet låg lärare i nivå med riksdagsledamöter i lön. Detta påverkar nyrekryteringen, säger han.

Fotnot: Ingångslönen för en högskoleutbildad grund- och gymnasielärare i Dalarna är i dag cirka 23 000 kronor.