Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare riktar svidande kritik

Hot, konflikter, trakasserier och avsaknad av förtroende för arbetsgivaren.
Det är en rejäl salva som lärarna på Brunnsvik avlossar om läget på folkhögskolan i en skrivelse till skolans ledning och Arbetsmiljöverket.

Och det är missförhållanden som ska ha funnits det senaste år, alltså innan det blev officiellt att skolan kommer att avvecklas och undervisningen flyttas till Borlänge.

I början på veckan rapporterade DT att eleverna på skolan beklagat sig hos Arbetsmiljöverket över utebliven information gällande flyttplanerna och att det satt spår i deras psykiska hälsa.

Det är Örjan Svedberg, lärare och skyddsombud på Brunnsvik, som tillsammans med Christina Samdahl, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Ludvika, som satt samman lärarskrivelsen.

Vare sig Samdahl eller Svedberg ville under torsdagen närmare kommentera innehållet.

– Jag och mina kompisar i facket på skolan har ännu inte hunnit att i lugn och ro prata igenom situationen ordentligt. Det är så mycket att göra just nu med tanke på flytten till Borlänge, säger Svedberg.

Han hänvisar till måndagen, då lärarna ska träffas. Men han medger att skrivelsen är en larmsignal till omvärlden om hur det står till på skolan.

Men ni måste väl ha diskuterat innan ni beslutade om att göra en skrivelse?

– Jo, det är klart att vi gjort det men vi behöver mer tid, svarar Svedberg.

Christina Samdahl är också fåordig.

– Jag vill inte föregå det möte vi ska ha under fredagen med skolans ledning.

Leif Andersson, vaktmästare på Brunnsvik sedan 1981 och huvudskyddsombud, konstaterar att såväl lärare och elever mår dåligt.

– Det är klart att många funderar hur det ska bli för deras egen del. Det är flera som kommit till åren och det är ju inte världens bästa arbetsmarknad, säger Andersson, som fyller 60 år nästa år och räknar med att ha nästa år på sig för att hitta ett nytt jobb.

– Man är för ung för pension men för gammal för arbetsmarknaden.

I lärarnas skrivelse, daterad till i tisdags, hänvisas till Arbetsmiljölagen med krav om åtgärder av skolledningen för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö.

"Sedan ett år tillbaka har arbetsmiljön för lärarna stadigt försämrats. I grunden handlar detta om relationen mellan lärargruppen och arbetsledningen". Så sammanfattas läget i skrivelsen.

I punktform beskrivs en allvarlig situation på skolan. I tur och ordning:

* Stor arbetsmängd – högt arbetstempo.

* Ständiga förändringar – otrygghet i anställningen.

* Hot och risk för hot.

* Konflikter – kränkningar – trakasserier.

* Samarbetssvårigheter och avsaknad av förtroende för arbetsgivaren.

* Personalomsättning och kompetensförlust.

* Arbetsskador och sjukfrånvaro.

Lärarförbundets skrivelse är kryddad med hot om att vända sig till Arbetsmiljöverket med begäran om åtgärder mot skolan om ingenting händer.

Sofie Wiklund är tillförordnad rektor på Brunnsvik och upprepar gång på gång under intervjun med tidningen att ingenting av den massiva kritik som kommer från lärarhåll varit uppe i förhandlingar mellan fack och arbetsgivare.

– Det finns inga konkreta exempel på vad man syftar på i skrivelsen och det vanliga är att sådana frågor tas upp med arbetsgivaren i en facklig förhandling.

Om Brunnsviksrektorn nåtts av kritiken från lärarna innan skrivelsen landade på hennes bord får vi inte veta.

Beträffande den planerade flytten av verksamheten till Borlänge och lokalfrågan där säger Sofie Wiklund att hon ingenting har att säga i dagsläget.

– När det är klart kommer jag att höra av mig, hälsar hon.