Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare larmar om stress och otrygghet

Otillräckligt ledarskap, "mycket hög" stress bland personalen, sjukskrivningar och elever som inte får det särskilda stöd de har rätt till enligt lag.
Så är det på Utmelandsskolan, enligt en skrivelse till skolledningen och Arbetsmiljöverket.

Skyddsombudet för Lärarnas Riksförbund, Elisabeth HjertqvistJohansson, och Lärarförbundets platsombud, Christina Gummås har författat skrivelsen. De båda ombuden bygger sin framställan på Arbetsmiljölagen (se faktaruta).

Ombuden skriver att de uppmärksammat och fått indikationer av personal att arbetsbelastningen och upplevelsen av stress är "mycket hög" på Utmelandsskolan.

"Två lärare har sjukskrivits på grund av arbetssituationen och en tredje har fått nya arbetsuppgifter. Även vår chef har fått nya arbetsuppgifter".

Majoriteten gick till val på att Mora kommun ska ha Sveriges bästa skola 2014. Men verkligheten är en annan. I skolrankingen 2011 sjönk Mora från 67:e placering i Sverige till 190:e.

Skrivelsen beskriver en arbetsplats med stress och otrygghet både bland lärare och elever.

"Resterande del av personalen har ur arbetsmiljöhänseende oacceptabla arbetsförhållanden. Vi har anledning att tro att fler i personalen är i riskzonen att drabbas av ohälsa av samma anledning".

I sin framställan påpekar HjertqvistJohansson och Gummås att personalenkäten visade på ett otillräckligt ledarskap. "Vi upplever att ingen hänsyn tagits till gruppstorlek och gruppsammansättning vid bemanning av pedagogisk personal".

Den låga bemanningen gör att pedagogerna inte kan tillgodose elevernas behov. "Elever i behov av särskilt stöd får inte det stöd de har rätt till enligt lag. I trivselenkäten för eleverna har det för första gången framkommit att elever i flera olika klasser inte känner sig trygga ens i klassrummet".

Enligt skolchef Christer Winbo är det första gången en liknande skrivelse riktats till skolledningen.

– Vi ska träffas, preliminärt, på onsdag för att diskutera situationen, säger Christer Winbo till tidningen.