Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarbristen blir lärarnas trumfkort

Besvikelsen var stor i sociala medier i går, dagen efter att läraravtalet blev klart (9 000 kronor i engångssumma + 4,2 procent). Det var en besvikelse facktopparna själva hade bäddat för genom att i våras gå ut med kravet på en lönehöjning med 10 000 kronor. Många lärare var beredda att strejka. När facket gick med på ett utfall på en dryg tiondel av kravet hade några ingenstans att göra av sin kampvilja.

Två av mina bekanta gick ur facket i går. Frustrerade. Arga.

Skolan står inför väldiga utmaningar. De dåliga kunskapsresultaten talar för sig själva. Till detta ska läggas att 43 000 lärare kommer att saknas om åtta år efter massiva pensionsavgångar, samt att 80 000 lärare uppger att de funderar på att byta yrke.

Läget påminner om det som sjuksköterskorna hade under 1990-talet. Då verkade bristen på sjuksköterskor, tillsammans med stort stöd från allmänheten, kraftigt för löneglidning, och hela yrkesgruppen tjänade på det. Tillgång och efterfrågan, och att det finns både privata och offentliga arbetsgivare, talar för att lärare i framtiden kan spela ut arbetsgivare mot varandra.

Bristen på läkare har lett till bonusar för den som byter arbetsgivare. En liknande utveckling för lärare är inte helt osannolik.