Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Lära sig respekt är viktigt"

Alla kränkningar är allvarliga, men de är särskilt allvarliga om det finns barn med i bilden.

- Då riskerar de att grundlägga en otrygghet, en skev könsuppfattning och ett felaktigt beteende. Ett barn som ser att pappa slår mamma kan förledas att tro att det ska vara så, vilket riskerar att leda till att barnet växer upp och börjar slå sin flickvän eller, om det är en flicka, accepterar att bli slagen av en pojkvän, förklarar Eva Karlström.

Hon konstaterar att olika individer har olika uppfattning om vad som är kränkande behandling:

- Men det är alltid den drabbade partens uppfattning som gäller. För många är en nedsättande behandling en kränkning. Jag tror att vi redan i skolåldern, helst redan i dagis, måste lära våra barn att inte knuffas, att inte slåss och att inte använda skällsord, utan att respektera varandra, säger Eva Karlström.

Hon önskar att många av de tonårsflickor som i dag blir kallade för "jävla fitta" och "förbannade hora" skulle våga och orka markera och ta itu med den här farliga formen av mobbning:

- Genom att visa sitt missnöje kan de få mobbarna att tänka till, samtidigt som de själva blir starkare, vilket kan innebära att de kan och orkar gå ur ett framtida förhållande där den andra parten ägnar sig åt kränkningar.