Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsveterinären: "Jag förkastar det inte"

Chamória på Dala helhetscenter håller kurser i djurkommunikation.
Länsveterinär Olle Rydell påstår inte att det är omöjligt att tala med djur, men lyfter själv kunskap om djurs beteenden och förmåga till ett gott djuröga som avgörande för interaktionen:
– Det är otvetydigt att det går att kommunicera med djur, säger han.

Olle Rydell, länsveterinär, avvisar inte idén om att vissa människor har möjlighet att tala med djur. Själv vill han dock främst framhålla förmåga till ett "gott djuröga", kunskap om djurs beteende och kroppsspråk:

– Det finns de som säger att de kan prata med djur, och jag förkastar inte det. Men hur det än är så har djur och människor olika sätt att kommunicera; vi har talet, men även kroppsspråket, som är väldigt viktigt mellan djur och människa. Det är otvetydigt att det går att kommunicera med djur. Jag har inte vetenskapliga bevis för det, men jag vet att vissa människor lyckas.

Olle Rydell förklarar detta med djurens intelligens och människans förmåga att förstå sig på dem.

– Djur är väldigt intelligenta, men de använder andra sinnen än vi, de har inget tal. Grunden är att man måste ha kunskap om djurs beteende, veta hur man ska närma sig dem. Till exempel ska man ha i åtanke att en häst är ett flyktdjur och att en katt både är ett flock- och ett solitärt djur. Olika människor är olika duktiga på det här, vissa har ett gott djuröga och ser när något är fel.

Även om man inte kan dra ett likhetstecken mellan att hantera djur mycket och vara bra på att ta hand om djur – djurskyddsfall som Olle Rydell varit inblandad i är exempel på motsatsen – så är daglig kontakt viktigt för att lära sig vad djur har för behov, till exempel inom lantbruket.

– Interaktionen mellan människa och djur är väldigt viktig, konstaterar han.