Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen upphäver beslut om containerterminal

Länsstyrelsen beslutade under torsdagen att upphäva Leksands kommuns beslut om en utvidgad containerterminal i Insjön.
– Det enda anständiga kommunen nu kan göra är att lämna de här familjerna i fred, säger Gunnar Strömmer från Centrum för rättvisa.

Kommunfullmäktige i Leksand beslutade i september förra året att anta både detaljplan och fastighetsplan för utökning av containerterminal vid Bergkvist Insjön. Något som innebar att flera familjer skulle kunna få sina hem tvångsinlösta av kommunen.

Gunnar Strömmer, ombud vid Centrum för rättvisa, säger att de kontaktades av familjerna för många år sedan och granskade förslaget redan när det låg ute för samråd. Och att man valde att engagera sig av framför allt två skäl.

– Dels på grund av att hanteringen från kommunens sida inte varit laglig och det är precis det som Länsstyrelsen tagit fasta på. Man har haft en stadsarkitekt på dubbla stolar. Det andra skälet, som de inte går in på i domen, är själva sakfrågan. Där vi menar att det är orimligt att ett företags intressen ska stå över de privata intressen som finns. Det är en äganderättsfråga.

Familjerna som överklagat har anfört att det föreligger såväl ombuds- som delikatessjäv vid handläggningen av planen genom att biträdande stadsarkitekten i Leksand suttit på två stolar. Han har inom ramen för sitt privata bolag arbetat på uppdrag av Bergkvist Insjön, samtidigt som han i egenskap av biträdande stadsarkitekt arbetat med alternativa lägen.

Länsstyrelsen upphäver nu alltså kommunens beslut, både vad gäller detaljplan och fastighetsplan då man gör bedömningen att det inte är uppenbart att det saknas betydelse för utgången i ärendet, att stadsarkitekten arbetat både för kommunen och som konslut för bolaget.

Är du förvånad att ni vinner?

– Man ska aldrig ta något för givet. Jag hade kanske inte räknat med det, men jag är heller inte överraskad.

– Ärendet har nu pågått under många år. De här familjerna har levt i ovisshet under lång tid. Jag menar att det enda anständiga kommunen nu kan göra är att lämna de här familjerna i fred och avstå från att överklaga beslutet.