Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen startar kartläggning av miljögiftsutsläpp

SSAB i Borlänge blev det första företag som länsstyrelsens miljöenhet besökte i ett nytt flerårigt program för att kartlägga kemikaliehanteringen och utsläppen av miljögifter i Dalarna.

På SSAB var syfte att skapa sig en bild av nuläget samt att utifrån det kunna identifiera vilka justeringar som kan komma att behöva genomföras i kontrollprogrammet.

Länsstyrelsen ställer i detta skede inga krav annat än att SSAB ska ta fram en tids- och aktivitetsplan för kartläggningen till den 31 januari 2016.

Tillsynsprojektet mot miljögifter är ett länsprojekt där länsstyrelsen och ett antal kommuner arbetar med att föra ut en tillsynsmetodik som testas i projektet.

Projektet syftar även till att stärka kontrollen av vart de miljögifter som släpps ut i vattendragen i Dalarna.

– Projektet är planerat att pågå under 2015 och 2016 där ett antal besök vid olika anläggningar kommer att genomföras, både av länsstyrelsen som tillsynsmyndighet och av kommuner. Besöket vid SSAB var det första. Både bolaget och projektgruppen kom fram till olika områden inom vägledningen som behöver förtydligas och jobbas vidare på, säger Mikael Lundberg, miljöhandläggare vid Länsstyrelsen i Falun.