Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen ställer nya krav på fårägare i Västerbergslagen

Länsstyrelsen har tagit beslut om ett föreläggande enligt djurskyddslagen som berör en fårägare i Västerbergslagen.

Inspektörer från länsstyrelsen har två gånger i vinter besökt fårägaren. Vid besöket den 27 januari konstaterade inspektörerna att fårägaren inte rättat sig efter det föreläggande han fick efter en kontroll i början av december.

Fåren bedömdes som "fortfarande magra varav minst två var mycket magra" och dessutom noterades att fåren inte hade tillgång till vatten. Något som djurhållaren, enligt inspektörerna, förklarade med att fåren inte drack vatten utan åt snö.

Även en del andra brister noterades och i ett nytt föreläggande måste fårägaren "omedelbart" bland annat tillse att öka kraftfodergivan och komplettera med mineraler. Fåren som hålls som utedjur ska ha tillgång till ligghall dygnet runt tills betestillväxt sker. Liggytan ska vara försedd med strö och hållas torr och ren.

Länsstyrelsen betonar att fåren måste ha tillgång till dricksvatten minst två gånger per dygn och att ägaren måste se till att avmaska djuren.

Slutligen betonar länsstyrelsen att fårägaren kan vänta sig nya besök så länsstyrelsen kan försäkra sig om att föreläggandet följs. Om inget händer kan fårägaren i värsta fall förbjudas att ha hand om djur.