Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Ingen intressekonflikt - just nu

Att det pågår provborrningar påverkar inte länsstyrets syn på behovet av efterbehandling av gamla gruvsynder i Stollbergsområdet.
– I dagsläget är det ju bara en ren spekulation om gruvbrytningen skulle komma i gång igen, anser Stefan Tansbo, biträdande chef för miljöenheten.

När det sedan gäller gruvbolaget Bolidens intressen i området har han inga andra uppgifter än att det pågår och har pågått provborrningar.

Stefan Tansbo resonerar i stort sett som på SGU att en nystart att gruvan i det här fallet är mycket avlägsen.

– Dessutom ska man komma ihåg att i Stollberg handlar det om sulfidmalm som ställer betydligt högre miljökrav än den järnmalmsbrytning som är det är frågan om i gruvorna i Ludvika.

– Jag ser ingen konflikt mellan saneringsbehovet och gruvintressena. Inte just nu i alla fall.

Beträffande det slutliga utredningsmaterial som länsstyrelsen väntar på från SGU framgår det att myndigheten hoppas få det i sin hand snart. Och då utgår Stefan Tansbo ifrån att det också handlar om ett komplett material där alla frågetecken är uträtade.

– Det här handlar om en efterbehandling som är mycket kostsam. Då gäller det att man verkligen har på fötter innan åtgärderna genomförs.