Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Ingen intressekonflikt - just nu

Att det pågår provborrningar påverkar inte länsstyrets syn på behovet av efterbehandling av gamla gruvsynder i Stollbergsområdet.
– I dagsläget är det ju bara en ren spekulation om gruvbrytningen skulle komma i gång igen, anser Stefan Tansbo, biträdande chef för miljöenheten.

Annons

När det sedan gäller gruvbolaget Bolidens intressen i området har han inga andra uppgifter än att det pågår och har pågått provborrningar.

Stefan Tansbo resonerar i stort sett som på SGU att en nystart att gruvan i det här fallet är mycket avlägsen.

– Dessutom ska man komma ihåg att i Stollberg handlar det om sulfidmalm som ställer betydligt högre miljökrav än den järnmalmsbrytning som är det är frågan om i gruvorna i Ludvika.

– Jag ser ingen konflikt mellan saneringsbehovet och gruvintressena. Inte just nu i alla fall.

Beträffande det slutliga utredningsmaterial som länsstyrelsen väntar på från SGU framgår det att myndigheten hoppas få det i sin hand snart. Och då utgår Stefan Tansbo ifrån att det också handlar om ett komplett material där alla frågetecken är uträtade.

– Det här handlar om en efterbehandling som är mycket kostsam. Då gäller det att man verkligen har på fötter innan åtgärderna genomförs.