Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen har agerat taffligt

I tisdags beslutade styrelsen för Orsa Jakt och Viltvårdskrets att skicka en skrivelse till landshövding Maria Norrfalk angående tjänstemännens handläggning av nya älgförvaltningen och årets älglicens.
– Vi anser att tjänstemännens agerande är både taffligt och odemokratiskt säger Göran Myrberg, sekreterare i Orsa JVK.

Annons

I skrivelsen till landshövdingen sägs att redan år 2005 påbörjades förberedelserna för en ny älgförvaltning. På lokal nivå har Orsa jaktvårdskrets deltagit i förändringsarbetet som nu träder i kraft till höstens jakt.

– Vi har lagt ner ett stort antal timmar i processen och senaste året har vi jobbat mycket med hur den nya älgförvaltningen praktiskt kommer att fungera för oss Orsajägare. Det arbetet har skett i samråd med viltvårdsområden, älgskötselområden och föreningar, säger Göran Myrberg.

– Vi har också haft många diskussioner om gemensamma riktlinjer för en modern älgförvaltning inom Orsas delaktighet i två älgförvaltningsområden (ÄFO), Siljansringen och Noppikoski. Älgstammen i respektive ÄFO ser olika ut, vilket innebär olikheter i älgförvaltning och planering.

Inför årets älgjakt har viltvårdsområden, älgskötselområden, föreningar och Orsas två älgförvaltningsgrupper haft kommunikation om möjliga riktlinjer för älgförvaltningen. Förvaltningslinjerna man enats om har meddelats till tjänstemän inom Länsstyrelsens Naturvårdsenhet/Miljövårdsenhet.

– De här riktlinjerna verkar tjänstemännen inte alls ha beaktat eftersom meddelad licenstilldelning inte särbehandlat olikheter och behov i våra två ÄFO. Man har klumpat ihop viltvårdsområden, föreningar och klubbars licenstilldelning för båda områdena . Antalet älgar har för vissa blivit färre jämfört med våra riktlinjer och för andra blivit fler. Följden blir en olikhet som sår split mellan jägare och försvårar inom ÄFO. Vi kan inte helt bortse från att det kan vara en medveten handling.

I skrivelsen vill styrelsen för Orsa Jakt och Viltvårdskrets med kraft understryka att Länsstyrelsens tjänstemän agerat taffligt.

– Vi inom Orsa JVK och Orsajägare har lagt ner många timmar på ett ideellt engagemang kring den nya älgförvaltningen som nu lönearbetande tjänstemän helt struntat i. Vad är vitsen med lokal delaktighet när det ageras på det här sättet?

Styrelsen avslutar sin skrivelse med att tjänstemännens agerande bör föranleda kritik från Maria Norrfalk i egenskap av landshövding och ansvarig utredare i den nya älgförvaltningen.