Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen ger familjen rätt

Länsstyrelsen avslår Dalaflygets överklagan att ge familjen Saxelin-Borg bygglov att bygga ut sitt hus vid Dala Airport.
– Det känns jättebra, nu har vi lite hopp igen, säger Mats Saxelin.

För en tid sedan skrev DT om familjen Saxelin-Borg, som varannan vecka består av sex personer. De hade sökt och beviljats bygglov för att bygga ut sitt hus intill Dala Airport.

Dalaflyget överklagade dock byggnadsnämndens beslut om att ge familjen bygglov. I sin överklagan skrev Dalaflyget bland annat att Dala Airport klassas som riksintresse i översiktsplanen samt att bygglovet kan innebära "miljömässiga hinder för en fortsatt utveckling av flygverksamheten".

Nu har dock länsstyrelsen fattat sitt beslut att avslå Dalaflygets överklagan. "Nämnden anser att det enskilda intresset av att bygga ut bostadshuset väger tyngre än det allmänna intresset", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Bygglovet gäller en tillbyggnad på 245 kvadratmeter. Det befintliga bostadshuset är på 85 kvadratmeter och denna tillbyggnad var så stor att bygglovet jämställs med en nybyggnation. Detta saknar dock betydelse, anser länsstyrelsen.

"Länsstyrelsen gör bedömningen att riksintesset för kommunikation får anses vara opåverkat av att en tillbyggnad på den aktuella fastigheten uppförs, eftersom den befintliga byggnaden sedan tidigare utgör ett bostadshus. Oavsett om den tänkta åtgärden utgör en nybyggnad eller tillbyggnad får påverkan av buller anses vara lika stor på befintlig byggnad som om denna byggs ut för att göras mer rymlig", skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Mats Saxelin är lättad över beslutet.

– Det är helt fantastiskt att de avslår. Men vi är oroliga för att Dalaflyget ska överklaga till nästa instans. Man tycker ju att de inte borde göra det, vi har trots allt fått rätt av byggnadsnämnden och nu av länsstyrelsen. Nu borde det väl ändå räcka, tycker Mats Saxelin.

Hur går tankarna?

– Det känns jättebra, nu har vi lite hopp igen. Vi var nere i avgrunden förut men det här gör att man får tillbaka motivationen. Nu vill vi fullfölja bygget, säger Mats Saxelin.

Dalaflyget har fram till slutet på mars på sig att överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen.

– Det här är väl som det är. Länsstyrelsen har fattat sitt beslut och det är inte mycket att säga om det, säger Lars Ivarsson, vd för Dalaflyget.

Ska ni överklaga beslutet?

– Vi håller på att överväga hur vi ska göra. Vi har ju ett tag till på oss att bestämma oss. Vi ska sätta oss i nästa vecka och bestämma hur vi ska göra, säger Lars Ivarsson.