Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen förtydligar eldningsförbudet

 
Skogsbränderna i Dalarna 2018
Visa alla artiklar

Länsstyrelsen Dalarna går ut med ett förtydligande av reglerna för eldningsförbudet i Dalarna.
Länsstyrelsen betonar att det råder risknivå 5E – vilket är den högsta nivån.

Annons

Det betyder eldningsförbud utomhus. De undantag som finns är, enligt Länsstyrelsen:

1. Grillning med ändamålsenlig grill i egen trädgård är tillåten trots förbudet.

2. Grillning på grillplats som godkänns av kommunal räddningschef är tillåten trots förbudet. Sådant godkännande ges i särskilt beslut av kommunen.

3. Länsstyrelsen bedömer även att användande av friluftskök, så som stormkök och gasolkök, i samband med camping inte heller omfattas av förbudet. Länsstyrelsen uppmanar dock till stor försiktighet. Brandrisken är under rådande förhållanden extrem och räddningstjänsten resurser är idag mycket ansträngda.

Länsstyrelsen gör också ett förtydligande beträffande användning av friluftskök.

Där rekommenderar man:

• Det får inte finnas något bränsle på utsidan av brännkoppen och köket måste vara placerat på ett säkert sätt så att det står stadigt. Helst ska köket placeras på ett underlag som inte kan brinna, det vill säga på en stenhäll eller bar mark utan vegetation.

• Vidare ska extra vatten finnas på plats så att släckning kan ske direkt om brand skulle uppstå. Lämpligen lagar man mat i närheten till en bäck, sjö eller liknande vattenkälla.

• Innan man lämnar platsen måste man vara helt säker på att ingen brand kan uppstå efter användningen av köket. Marken under köket måste ha svalnat och det får inte finnas några andra tecken, så som rök, på att en eld skulle kunna uppstå efter matlagningen. 

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips