Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen: "Det finns andra lösningar"

LRF och Jägareförbundet skriver att länsstyrelsens agerande "inte på något sätt rimmar med lagstiftningen" när de inte beviljar skyddsjakt. Men enligt Henrik Thurfjell på Länsstyrelsen Dalarna är lagen högst tolkningsbar och det finns andra lösningar på vargproblematiken än just skyddsjakt

Annons

Det är paragraf 28 i jaktförordningen som meningarna går isär om. I den står det att "förutsättningen för att licensjakt efter björn, varg, järv och lo ska kunna tillåtas är att det inte finns någon annan lämplig lösning".

– Det är just "lämplig lösning" som skapar diskussioner eftersom det öppnar för en subjektiv bedömning, säger Henrik Thurfjell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Henrik Thurfjell säger att länsstyrelsen har flera alternativa lösningar som inte innebär skyddsjakt. Bland dessa nämner han nattfållan, en mindre inhägnad som är säker mot rovdjur där djurhållaren kan ha sina djur nattetid, då de flesta rovdjursattacker sker. På det viset slipper djurhållaren inhägna hela fäboden.

– En annan lösning som vi håller på och tittar på är att ha boskapsvaktande hundar.

Men Henrik Thurfjell poängterar att det är upp till varje djurägare att själv besluta vilken lösning som passar bäst, eftersom förutsättningarna ser väldigt olika ut i de respektive fäbodarna.

Angående de starka reaktionerna på att länsstyrelsen inte beviljat skyddsjakt säger han:

– Vi har en demokrati och en viktig del i det, om inte den viktigaste, är att folk uttrycker sina åsikter. Men jag har ingen åsikt om LRF och Jägareförbundets utspel specifikt.

Henrik Thurfjell säger att länsstyrelsen har fått en förfrågan från LRF och djurägarna om att ha ett möte, och att de ställer sig öppna för att delta.

– Det vinner alla på. Djurägarna kommer alltid med bra idéer och vi kommer givetvis att lyssna.

Annons