Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen: Att förvalta ett aktivt fäbodbruk är en nationell angelägenhet

– Eftersom fäbodarna är viktiga och unika kulturmiljöer så vill länsstyrelsen påpeka att anpassningar till dagens moderna samhälle ska göras med eftertänksamhet.
Det fastslår Björn Forsberg, chef för länsstyrelsens naturvårdsenhet, Mikael Selander, chef för länsstyrelsens landsbygds- och tillväxtenhet, samt Fredrik Sandberg, länsantikvarie.

Björn Forsberg, Mikael Selander och Fredrik Sandberg har undertecknad ett brev som Tin Gumuns har med sig till dagens möte med Skatteverkets generaldirektör Ingemar Johansson.

De betonar inledningsvis att de inte tar ställning till hur verket gör sina bedömningar i det enskilda fallet, men att de vill belysa de särskilda omständigheter som fäbodbrukare lever med.

– Fäbodarna är viktiga och unika kulturmiljöer och bidrar till landskapets regionala särart i delar av Sverige. Skötseln av fäbodarna har en mycket lång kontinuitet och har i flera århundraden utgjort en viktig förutsättning för försörjningen i det gamla bondesamhället. Strukturer och odlingsspår är på många platser ålderdomliga och vittnar om detta, heter det i brevet.

De tre tjänstemännen slår fast att det vid många fäbodställen fins mycket höga naturvärden:

– Det biologiska kulturarvet som uppstått genom kontinuerlig skötsel såsom bete, slåtter och lövtäkt, är en viktig del i fäbodarna varierande karaktär eftersom olika typer av förutsättningar på fäbodarna och olika typer av brukande och djurhållning har skapat en stor variationsrikedom.

– Den kulturbärande traditionen med seder och bruk samt hantverk som fäbodbruket ger upphov till är också ett betydande kulturarv. Att skapa och bibehålla förutsättningar för ett hållbart fäbodbruk även framåt i tiden blir i det perspektivet väldigt viktigt, fortsätter de.

Forsberg, Selander och Sandberg betonar att fäbodväsendet är en viktig del i besöksnäringen i Dalarna, som är Sveriges tredje största besöksmål.

– Att upprätthålla och förvalta ett aktivt fäbodbruk är en nationell angelägenhet eftersom de fäbodbrukare som idag är aktiva är så få, skriver de och förklarar att fäbodbrukarnas arbetsuppgifter är många och tidskrävande.

De anser att fäbodbruket självklart ska följa gällande lagstiftning, som alla andra företag.

– Lika självklart ät det att fäbodbruket, som alla andra företag, ska ges möjligheter till att få dispenser i fall då det är lämpligt.

Läs om Tins förhoppningar inför mötet: Karl-Tövåsens Tin i möte med Skatteverkets generaldirektör

Läs mer: Ett kulturarv värt att vårda