Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länspolismästaren besviken över uteblivet polishus

Länspolismästare Sten-Olov Hellberg och Polisstyrelsen Dalarnas ordförande Inga-Britt Kronnäs-Samils (S) uttrycker besvikelse över Rikspolisstyrelsens besked att det nu inte blir något nytt polishus i Falun.
– Vi har haft goda förhoppningar om att det här skulle gå i lås, säger Hellberg.

Mot bakgrund av den osäkerhet som råder kring polisens framtida regionindelning, så kommer inte Rikspolisstyrelsen att begära regeringens medgivande att teckna något hyresavtal för det föreslagna gemensamma polishuset i ett rättscentrum i Falun.

Något som innebär att det i nuläget inte kommer att bli av.

– Det är en besvikelse. Vi har haft goda förhoppningar om att det här skulle gå i lås, men nu godkänns inte några nya polishus i väntan på den nya organisationen vilket lägger sordin på stämningen, säger länspolismästare Sten-Olov Hellberg.

– Hyreskontrakten för båda polishusen går ut inom kort och vi måste nu ta ställning hur de ska förlängas. Det här är gamla slitna polishus och vi har gjort en kalkyl som visar att det blir dyrare att reparera än bygga nytt. Det är ett dilemma vi nu står inför. Men vi måste naturligtvis bedriva polisverksamhet oavsett det här negativa beskedet.

Ordförande i polisstyrelsen Dalarna, Inga-Britt Kronnäs-Samils (S), säger att hon är både besviken och irriterad över beskedet, och förklarar att det i grunden handlar om ett regeringsbeslut.

– Regeringen har som princip i den här frågan att inte fatta beslut om någonting i väntan på en ny polisorganisation. Det gör att Rikspolisstyrelsen avstår från att ansöka om regeringens medgivande, men den principen kostar också oss ett antal miljoner kronor extra.

– Oavsett den nya organisationen kommer vi ha poliser i Dalarna som behöver bra lokaler. Vi tvingas därför lägga pengar på att renovera dåliga lokaler, som vi sen i alla fall måste överge för ett förhoppningsvis nytt polishus. Den årliga kostnaden för reparationer kommer att bli större än vad det kostat att bygga nytt och jag undrar om de har det klart för sig.

Inga-Britt Kronnäs-Samils säger att man nu omedelbart måste sätta sig ned och gå igenom de besiktningsprotokoll som finns och sedan försöka prioritera vilka åtgärder som ska utföras först vid polishusen.

– Vi får inte investera mer än fem miljoner kronor om året utan ett sådant här beslut. Och det är ingenting i renoveringssammanhang. Då måste vi också vara noga så att man börjar med de allra värsta bekymren på arbetsmiljösidan.

– Vi får fundera på om vi ska uppvakta justitieministern i frågan. Samtidigt är man också uppdaterad om situationen så jag bedömer nog ingen större framgång där. Men beskedet är nytt för oss också och vi vet ännu inte hur vi ska gå vidare i frågan.