Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långvarigt påsk-LAN på Lilltorpet

Att spela dataspel är inte asocialt, i alla fall inte när UNF är framme. Under påsklovet arrangerar de ett stort LAN, då 40-talet ungdomar intar Lilltorpet för att spela nätverksspel tillsammans.
– Vi umgås verkligen, säger Jesper Ekstrand, 25.

Annons

Sedan i fredags och fram till torsdag pågår ett påsklovs-LAN i Lilltorpet i Falun, som arrangeras av lokala UNF, Ungdomens nykterhetsförbund. LAN står för Local Area Network, eller ungefär "lokalt nätverk" på svenska, och innebär förenklat att man kopplar ihop ett antal datorer för att spela dataspel med varandra. UNF arrangerar LAN:et som en kul aktivitet, som samtidigt är ett alternativ till alkohol. UNF brukar organisera LAN på sommaren, samt på påsk- och julloven, och det verkar vara en mycket uppskattat form av sysselsättning bland Falu- och Borlängeungdomarna. Totalt 37 stycken hade anmält sig, vilket nog är precis på gränsen för vad lilla Lilltorpet klarar att husera.

– De flesta som är med kommer från UNF, men det är öppet för alla. Det kostar inget att vara med, men man får själv ha med sig en dator och mat, förklarar Fredrik Helders, vice ordförande i UNF Falun.

Vanliga spel under LAN:et är Warcraft III, Call of Duty, Minecraft med flera. Deltagarna kan spela både mot varandra i Lilltorpet, eller mot spelare som befinner sig någon helt annanstans. För det mesta går de ihop i grupper i stugan. De såg också ut att vara väl utrustade för en spelvecka, med proviant och bäddade, uppblåsbara madrasser längs väggarna. På fredagsförmiddagen hade gänget fullt sjå med att starta upp spelen och få i gång nätverket. Jesper Ekstrand, 25 år, hör till de mer rutinerade medlemmarna i UNF. Han har varit med sedan 1999 och deltagit i många LAN. Han tycker framför allt om den sociala aspekten – människorna han träffar via UNF.

– Vi umgås verkligen. Båda mina föräldrar är nykterister så jag är så att säga infödd i det. Jag gick med 1999 och sedan dess har medelåldern blivit högre. Själv stannar jag eftersom umgänget är bra, det är schyst folk. Jag har heller aldrig sett något i alkoholen som lockar, samtidigt som det är väldigt givande med föreningsarbete.

Fredrik Helders håller med om att det är meriterande att engagera sig i föreningen.

– Det känns som om man kan komma någon vart och lära sig saker, förklarar han.

UNF i Falun har runt 50 medlemmar mellan 13 och 25 år. Förutom LAN organiserar de spelkvällar med brädspel, bowlar och kollar på film. Varje tisdag har de träff i Gamla Elverket. Fredrik Helders har varit med sedan i höstas.

– Det var en kompis som tyckte att jag skulle gå med. Först tyckte jag inte det kändes så aktuellt att gå med i en nykterhetsförening, men sen var jag på en klassfest och insåg att alkohol inte var något för mig.

Kompisen som föreslog för Fredrik Helders att gå med i UNF var nuvarande ordförande Joakim Nilsson. Han säger att LAN är en sysselsättning som blivit allt vanligare på senare år.

– LAN växer, det kommer mer och mer folk hela tiden.

Annons