Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långtradare på barnens skolväg

Sätervägen som går genom Västerby har förvandlats till högtrafikerad riksväg. Tung trafik passerar skolan dagligen och extra skolskjutsar har satts in åt eleverna.
– Det har blivit en sanslöst farlig väg, säger föräldern Susanne Hases.

Klockan är strax efter 14 när skolskjutsen och linjebussen anländer samtidigt. Några elever springer ut mot vägen för att hinna med linjebussen, där lastbilar går i skytteltrafik.

Trafikverket har två flaggvakter i gula västar på plats varje morgon och eftermiddag som ska hjälpa barnen att gå över vägen till skolan.

– Linjebussen är det mest kritiska eftersom den stannar mitt på riksvägen, säger skolans rektor Olle Rönnols.

Han är bekymrad över säkerhetsläget utanför skolan.

Avstängningen av riksväg 70 har gjort att en omledningsväg har skyltats via Västerby. Men den vägen är smal utanför skolan dundrar nu lastbilar, långtradare och bussar dagligen förbi.

– Det har verkligen inneburit en ökad belastning på vägen. När två lastbilar möts räcker knappt asfaltsytan till för att vägen är så smal, säger Olle Rönnols.

Extra skolskjutsar har satts in till barnen som bor i Västerby – eftersom inga barn får gå över vägen själva.

– Det är klart att det är dåligt att ha en riksväg genom Västerby, men jag kan inte se något alternativ, säger Olle Rönnols, och understryker att dialogen med Trafikverket varit bra.

På riksvägen passerar vanligtvis 9000 fordon per dygn, trafik som nu måste omdirigeras till andra vägar. Trafikverket har uppmanat alla att ta andra vägar än genom Västerby. Trots det är det omkring 5000 fordon som nu passerar Västerby varje dygn, säger Marcus Danielsson som är Trafikverkets projektledare.

– Vi har lagt ut farthinder på flera ställen, skyltar för att informera och polisen gör fartkontroller. Arbetet började redan på höstlovet för att minimera trafik under skolgång, säger han.

Men Susanne Hases, förälder till sönerna Lukas, 7 år och Max, 11 år som går på skolan, är oroad.

– Den här vägen är farlig i vanliga fall, nu är den sanslöst farlig. Jag hoppas att ingen släpper ut sina barn på den, säger hon.

De bor bara 200 meter från skolan men nu skjutsar hon sönerna varje dag.

– Vi bor vid en dold kurva vid bygdegården. Där fastnade en lastbil i huset och drog loss vindskivan och plåten. Trafikverket borde göra fler farthinder, säger hon.