Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längtan till landet lockar

Annons

Lantbrukarparet Gunnel och Svante, på Bengt Johans gamla bondgård i Bodarna, Bjursås är ordentligt förberedda för sin premiär.

I dagarna går LRF:s sommarkatalog med erbjudandet Bo på landet ut till europeiska och svenska turistbyråer.

"Bondmoran" Gunnel Holgersson, med rötter i Spånga och hennes Svante Eriksson, med gedigna kunskaper om lantbruk, välkomnar sommargäster.

Klar vintersol lyser över gnistrande snövita åkrar och gårdstun. Tidningen hälsar på i det idylliska Bodarna där gårdens hästar trampar i vinterhage.

- "Bo på lantgård" blir min nya sysselsättning, förklarar Gunnel, snart pensionär efter slitsamma år med dubbelarbete, som bondmora och dagisfröken. På gården, förr familj, stort hushåll, 17 mjölkkor, mark och höbärgning.

- Jobb dygnet runt, säger Gunnel, som 1978 sa tack och farväl till kossorna.

Nu är vinkelbyggnaden till ladugården ombyggd för sommargästernas behov. Intet fattas. Dusch, toalett, gott rustat kök, sköna sängar, ombonad miljö, med skön lantlig vy - och övernattning till vandrarhemspriser!

- Här finns lugn och ro för den som söker tystnad och för den som söker aktiviteter, massor i och runt Bjursås. Nära till allt. Till lagunliknande badvikar, till Siljan, Carl Larsson, Norelius sagoskogar, bäverhyddor, björn, älg, fiske, skidor, golf. Tyskar, engelsmän fransoser och svenskar med längtan till landet får valuta för semesterpengen.

Gården på landet, djuren, grönskan, bondens höbärgning. Att plocka ägg från hönans rede. Klappa om kalvar, får och råmande kossor, höra hästar gnägga och kanske vara med om höbärgning... låg nära till hands för några decennier sedan.

När små lantbruk lagts ner och jordbrukande generationer mor och farföräldrar försvunnit, växer människors önskan att leva nära och för barnen visa "sina rötter".

Gunnel och Svante som bevarat sin lantgård blir goda värdar och guider. Folk från Chile och Toulose har redan gjort smygpremiär i Bodarna - och givit dem utomordentligt gott betyg.