Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längtan central i Lotta Lotass nya roman

Människors längtan är central i Lotta Lotass nya roman som refererar till konungarnas besök hos Jesusbarnet. Inger Dahlman har läst en tät berättelse på få ord.

Tre konungar följer en strålande stjärna till ett stall där konungarnas konung ligger nyfödd i en krubba. De ger honom guld, rökelse och myrra. Av den välkända berättelsen har Lotta Lotass skapat ett visionärt och extatiskt epos. Konungarnas tillbedjan kallar hon sin bok.

Den handlar om ett hopp större än människan, om ett ljus mäktigare än mörkret, om en livskraft som detta ljus föder hos den tillintetgjorde.

Lotta Lotass ordfantasi berikar språket. Hos henne syns "Stjärnornas stilla glinder", vattenytor är "blyiga, glanska, mörkt skimrande" och havet lägger sig "i en skymlande gråda". Inte sedan Harry Martinson har naturen beskrivits med sådan nyskapande kraft.

Boken börjar och slutar med en klockas klang. "Allt det fasta skälver" inför dånet. På Segerberget väntar tolv väktare på stjärnan som skall genomborra mörkret. Sekler går. Tre konungar dignar under plikt, maktbegär och längtan bort. Så kommer "just den dagen" när väktarna ger besked. Stjärnan är tänd och de tre mäktiga följer den genom öknar, över berg och hav, medförande sina gåvor och sina personliga kynnen. Så möts de och följs mot målet. Därmed avkläder de sig sin individualitet och träder för evigt in i historien som Tre konungar.

Lotta Lotass spänner berättelsen om dem till det yttersta. Ännu en åtstramning och det extatiska skulle brista i missljud.

Hon visar fram den sköna jorden, där cypress och ceder grönskar och isopen står hisnande blå. Tre konungar går i sina riken iklädda mantlar i grönt, purpur och vitt innan de av stjärnan dras mot barnet.

Epifania heter bokens sista del. Ordet refererar till en gammal kristen högtid, firad 6 januari, och i vår del av kristenheten knuten till Tre Konungars besök hos Jesusbarnet. Här lovsjungs undret, och möter templet som byggs på Segerberget till konungarnas lov och mannen som aldrig fann den nyfödde konungen utan gav de fattiga de ädelstenar han medfört som gåva.

Det är med andra ord mycket Lotta Lotass får sagt om människors längtan och människors handlande.