Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Längre utryckningstider i Västerbergslagen

Nu visar färsk statistik det som lasarettskampanjen har befarat:
Utryckningstiderna för ambulanserna har ökat kraftigt.
Ambulanschefen i Ludvika är inte särskilt förvånad.

– Vi ligger inte lika bra till som för tre, fyra år sedan och det beror på längre transporter, säger Stefan Jacobsson.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) presenterade på måndagen ny statistik.

– I Ludvika har mediantiden för ambulansernas utryckningstider ökat från 9,4 minuter till 12,9 minuter. I Smedjebacken från 16,6 till 18,5 minuter, berättar Ingela Stenbäck som är statistiker vid MSB.

Siffrorna avser den tid det tar från att SOS får ett prio 1-larm tills att första ambulansen är på plats.

För Ludvikas del har den genomsnittliga utryckningstiden förlängts med 37 procent.

– Det är inte bra att det går åt fel håll. Vi vill naturligtvis vara på plats så snabbt som möjligt, säger Stefan Jacobsson.

Vad får det för konsekvenser att mediantiden för utryckningarna har förlängts?

– Man ska ju få hjälp så fort som möjligt, men det här betyder att man får vänta längre på vård, konstaterar Jacobsson.

– Det var väntat att utryckningstiderna skulle öka. Självklart innebär det här ökade risker för patienterna, säger Anders Danielsson i lasarettskampanjen.

Statistiken gäller för perioden 1 juni 2011 – 31 maj 2012. Den 20 juni 2011 förändrades verksamheten vid Ludvika lasarett då bland annat akutmottagningen omvandlades till jourmottagning och tio vårdplatser togs bort. Fler patienter skulle transporteras direkt till Falun.

Ludvika har tillgång till tre ambulanser på dagtid vardagar och två ambulanser kvällar, nätter och helger. Stefan Jacobsson kan i sin statistik se att Ludvikas ambulanser är "på rull" betydligt mer än vad som var fallet för några år sedan.

– 2007 var medelvärdet per transport 55 kilometer, 2011 var motsvarande siffra 74 kilometer. I fjol körde våra ambulanser 28 348 mil, vilket var en ökning med cirka 8 000 mil jämfört med 2007.

När det inte finns någon ambulans i Ludvika täcker man i första hand upp med ambulans från Borlänge. Har Borlänge ingen ledig ambulans, försöker man ta hjälp av ambulanser i Kopparberg eller Fagersta.

– Och Vansbroambulanser kan åka på larm i Fredriksbergstrakten, noterar Stefan Jacobsson.

Han framhåller att det pågår ett arbete i syfte att minska antalet transporter till Falun och förbättra situationen för vissa patientgrupper.

– Vi jobbar för att multisjuka äldre, när så är möjligt, ska slippa åka till akuten i Falun och att de i stället läggs in direkt i Ludvika.

Ludvika har längre utryckningstider än övriga lasarettskommuner i länet, men klarar sig bra jämfört med övriga kommuner.

Längsta utryckningstiderna, 26,1 minuter, har man i Gagnef. Även för Hedemora och Säter redovisas relativt långa utryckningstider.

– Ingen av de här kommunerna har egna ambulansstationer. Ambulanser i Leksand rycker ut till Gagnef medan Säter täcks upp från Borlänge och Hedemora från Avesta, upplyser Stefan Jacobsson.

NLT har utan resultat sökt landstingsrådet Ingalill Persson (S) för kommentarer.