Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Therese Johaug stänger inte av sig själv – kan tävla i världscuppremiären

Den norska skidstjärnan Therese Johaug vägrar ta på sig skulden för dopningsbrottet och tänker inte stänga av sig själv.
Hon skulle därmed kunna tävla i världscuppremiären i november.

Annons

Läs också: Svenske förbundskaptenen om Therese Johaugs dopning: "Det är deras förbaskade skyldighet att ha koll"

Therese Johaug under gårdagens presskonferens.

När den norska dopningsskandalen briserade grät sig Johaug igenom en presskonferens där hon berättade om hur hon använt en läppsalva innehållande en anabol steroid, men att det var landslagsläkarens fel som hävdat att salvan var godkänd. Johaug slog näven i bordet och sade att hon var helt oskyldig.

Läs också: Experten: "Johaug riskerar fyra års avstängning"

Just därför tänker hon inte stänga av sig själv utan väntar till dess att den första utredningen är klar. Det kan ta sex veckor.

– Therese Johaugs ställning i frågan är att hon fortfarande inte kan klandras för något och ett accepterande av en avstängning innebär även ett accepterande av hennes skuld, så därför är det inte aktuellt att acceptera en frivillig avstängning, säger skidstjärnans advokat Christian B. Hjort till NRK.

Det skulle kunna innebära att hon kan vara med i världscuppremiären i Ruka, Finland, den 26–27 november.

Att Johaug ens får möjlighet att själv bestämma om hon ska bli avstängd eller inte förvånar Tommy Forsgren, bestraffningsexpert på Riksidrottsförbundets antidopningsavdelning. Han sade till TT i torsdags att enligt internationella antidopningsorganisationen Wadas regler ska det "införas en interimistisk avstängning snarast". (TT)

Läs även: Therese Johaug fast i dopningstest: "Jag är förkrossad och förtvivlad"

Mer läsning

Annons