Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sömskar försvarade SM-titeln i sprint på rullskidor: "Vet att jag är stark"

Falubon Linn Sömskar fick ta i ordentligt i spurten, men lyckades försvara sin SM-titel i sprint på rullskidor i samband med SM-veckan i Skåne. På herrsidan hamnade Emil Johansson utanför pallen i en stenhård final.

Annons

SM i rullskids-sprint avgjordes i Helsingborg på fredagen med flera dalaåkare till start. Mora Victor Johansson imponerade mest i kvalet, där han var näst snabbast av herrarna, men försvann i semifinalen.

På damsidan var det med ett betydligt mindre startfält en lättare väg till finalen, där Torsbytjejen Sandra Olsson från Malungs IF representerade Dalarna tillsammans med Faluborna Linn Sömskar, IFK Umeå och Maria Nordström, Borås SK.

Linn Sömskar (till vänster) under SM-veckan i Sundsvall 2015. Foto: Thérese Ny/TT

Sömskar var regerande mästare, men kom in mot spurtrakan som tredje dam. Där satsade hon dock för fullt i ytterspår och kunde åka om både Maria Nordström och junioren Moa Hansson från Landsbro och till slut ganska säkert försvara sin titel. 0,6 sekunder bakom Sömskar fick Nordström och Hansson dela på silvret.

– Det var väl ganska lugnt i början där, vi åkte mest och bevakade, sen blev det lite körning på bortre rakan. Då var det bara att försöka vara lite vaken och ta rygg. Maria kom förbi inför svängarna och sen var det bara att köra allt man hade på upploppet. Jag vet att jag kan. Jag kände att jag hade nästan åkt och sparat lite, och det var motvind och jag vet att jag är stark, sade Linn Sömskar till SVT.

Sömskar, som även vunnit flera VM-guld i sporten, säger att hon trivs på rullskidorna, men satsar förstås vidare även på snö.

– Jag tänker lite att traditionell skidåkning är vinter och rullskidor är sommar, så varför inte göra båda.

Malungs Sandra Olsson slutade på femte plats i finalen.

På herrsidan var IK Jarl Rättviks Emil Johansson med i finalen och såg ut som ett medaljhopp inför loppet. Inför den otroligt täta spurtstriden låg han bakom favoriten och regerande mästaren Karl-Johan Westberg, men när han bytte spår för att spurta om medaljerna krokade han ihop lite med en annan åkare och tappade rytmen. Johansson var femma över mållinjen i loppet, som vanns av rullskidspecialisten Tobias Westeberg, Göteborg.

Mer läsning

Annons