Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första staktävlingen någonsin arrangeras i Orsa Grönklitt

I Orsa skidklubb sitter man inte fast. Med endast en veckas framförhållning planerade man in en skidtävling där eliten endast får staka.

Annons

I helgen som var tänkte Orsa skidklubbs Bror Nilsson och Orsa grönklitts längdansvarige Marcus Laggar samma sak.

– Vi tänkte lika, samtidigt, nämligen att det borde gå en tävling så här pass tidigt. Så nu kör vi på lördag, säger Bror Nilsson som är spindeln i nätet under de flesta tävlingar som arrangeras i Grönklitt.

I somras arrangerade man en rullskidstävling upp för backen som leder till Orsa Grönklitt där det också var stakning som gällde. Och nu testar man diagonalfritt första gången på snö.

– Vi sa att det är bara stakning som gäller för eliten. Motionärer som är med och tävlar får använda vilken klassisk teknik de vill, berättar Marcus Laggar.

Fredrik Byström under en skidtävling i Orsa Grönklitt 2015.

Det är ett bra startfält som kommer till Grönklitt nu på lördag den 12 november för att åka det tio kilometer långa loppet, framförallt på herrsidan. Fredrik "Bysse" Byström, Jimmie Jonsson, Oskar Persson och Markus Johansson från Lager 157 ski team och sen kommer Anders Solin från IFK Mora SK samt Rickard Tynell från Grycksbo.

– Sen är det många åkare strax där under som kommer också. För grabbarna blir det perfekt start då premiären i Ski classics också går över tio kilometer så då får de känna på distansen och farten nu i Grönklitt, säger Marcus Laggar.

Oskar Persson är nyförvärv i Team Lager 157 och junior i Ski Classics sammanhang.

– Persson har sett riktigt vass ut så där vill jag höja ett varningens finger. Sen är ju Byström alltid stabil på hemmaplan och kommer att bli farlig. Utöver eliten kommer en stor blandning åkare, allt från världseliten till nybörjare. Det känns riktigt kul att vi har så stor spridning på folk i startfältet, säger Marcus Laggar.

Bror Nilsson är nöjd med startfältet trots att det är svårt att vara spontan när man jobbar med elitskidåkare.

– Det är många som ville ha en tävling innan Bruksvallarna. Men det är svårt att lägga in en sådan här tävling med kort varsel för att alla åkare har ett färdigt schema, säger Bror Nilsson.

Med och arrangerar tävlingen är också Lager 157 ski team.

Mer läsning

Annons