Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emilia Lindstedt vann tuffa skidloppet – efter 14 timmar: "Inte så illa som jag trodde"

Emilia Lindstedt, Ornästjejen som tävlar för Falun Borlänge, vann på lördagen damklassen i det 22 mil långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk - "Världens längsta och tuffaste skidtävling". Lindstedt gick i mål efter 14 timmars slit ute i spåren.

Annons

För andra gången på två år blev det en dalafostrad skidåkare som var snabbast av damerna i det jättelånga Nordenskiöldsloppet, med start och mål i Jokkmokk.

För två år sedan var det årets vasaloppsvinnare Lina Korsgren som var snabbast.

Den här gången heter damsegraren Emilia Lindstedt, med Falun Borlänge som klubbadress. Tiden, 14.01,13, var drygt tre timmar bättre än näst bästa dam, Olivia Hansson från Karslund, och bara 35 minuter långsammare än herrsegraren. Den räckte till en 14:e plats totalt, vilket är den bästa totalplaceringen av en dam sedan nylanseringen av Nordenskiöldsloppet 2016. Hon var dessutom näst bästa svenska åkare i spåren, herrarna inräknat. Endast Björn Rydvall, Lycksele, som gick i mål på elfte plats med tiden 13.52,33 var snabbare.

Emilia Lindstedt går i mål som tvåa på Tjejvasan 2017.

- Det var faktiskt inte så illa som jag trodde. Jag var trött i den långa motbacken efter vändpunkten, men jag trodde att jag skulle bli tröttare, säger Lindstedt till skidsajten sweski.com.

- Jag har aldrig åkt så här långt på skidor. Men jag fick bra hjälp av herrarna ikring mig, säger Emilia som enligt sweski.com fick åka ensam dom sista två milen på lördagskvällen, då det hade hunnit bli mörkt och hon fick åka med pannlampa.

Emilia Lindstedt, som bor i Umeå men växte upp i Ornäs, har tidigare i år bland annat vunnit Engelbrektsloppet och kommit trea i Tjejvasan efter att ha fallit i en krasch precis innan upploppet. Men Vasaloppet blev en besvikelse då hon klev av i Evertsberg efter att ha halkat efter direkt på grund av att hon fastnade i samband med en krasch och dessutom förlorade en truga på ena staven tidigt i loppet.

Först i mål av alla i Nordenskiöldsloppet var för andra året i rad Andreas Nygaard, norrmannen som tidigare i mars tog hem Vasaloppet. Hans segertid var 13.25,22 - drygt en och en halv timme långsammare än i fjol, vilket berodde på nysnön som gjorde det enormt tungt att åka.

Mer läsning

Annons