Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långbryggan en vinnare

När Rättviksborna själva fick rösta fram de bästa, största och främsta turistattraktionerna i kommunen, segrade Långbryggan.
Bland de tio främsta attraktionerna hamnade Rättviks kyrka och kyrkstallarna och Norrboda Gammelsta.

Rättviks Turistförening vill på ett mer tydligt sätt marknadsföra och göra turistmålen i kommunen mer tillgängliga och kvalitetssäkra dem.

– Målet är att utveckla 100 attraktiva turistmål och i samarbete med ansvariga, föreningar och företag. Vi vill kunna skapa en guide med en prick för olika besöksmål där det ska finns information, det ska vara öppet och tillgängligt för besökare, säger Ebbe Evbjer, ordförande Rättviks Turistförening.

Att attraktionen ser bra ut, att den kanske utvecklas, att det finns information om platsen, företeelsen är också viktigt, anser Ebbe och Håkan.

– Vi har ju oerhört fina besöksmål och attraktioner i den här kommunen. När vi i våras bad Rättviksborna rösta fram de bästa attraktionerna fick vi in ett 100-tal röster och resultatet av röstningen var inte förvånande. Långbryggan vann, en företeelse i Rättvik som uppskattas mycket av både ortsbor och besökare, säger Håkan Johansson, vice ordförande i Rättviks Turistförening.

Att lyfta fram sevärdheter än mer effektivt, göra med lättillgängliga speciellt de som inte är så tygliga för närvarande.

– Uppstickaren gamla kvarnen vid Enån skulle kunna utvecklas betydligt, till ett naturrum med naturskola och kanske även café, en plats för naturturism som ligger mycket centralt, mitt i Rättvik. Vi har också speciellt gamla träd som är sevärdheter, men kan vara svåra att hitta, säger Ebbe Evbjer.

Turistföreningen kommer att koncentrera sig på att de tio framröstade turistmålen ska finnas klart utmärkta och lätta att hitta. Syftet med Turistföreningen satsning kring besöksmålen är att göra en kartläggning av 100 turistmål i kommunen under de kommande åren.

Andra populära besöksmål Rättviksborna nominerade i tävlingen var Amtjärnsbrottet, Ollas Olles gård i Övre Gärdsjö och Bock.Annas Gran, Västra Röjeråsvägen.