Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan på ersättning i norra Dalarna

I slutet av augusti drabbades många elkunder i norra Dalarna av allvarliga problem efter ett strömavbrott. När Fortum släppte på strömmen gick den ut med för hög spänning. Något som ledde till både brandtillbud och att en hel del elektrisk utrustning förstördes.

Annons

– Jag har lagt ut 20 000 kronor på reparationer och det är mycket pengar för min del, säger en äldre man som vill vara anonym.

Abonnenterna i området som drabbades av Fortums misstag informerades med ett brev där de uppmanades att kontrollera om något skadats och i såfall göra en anmälan om det.

– Jag har flera hus och åtminstone två värmepumpar har fått skador som kostat mig 19 220 kronor, säger mannen som tidningen talat med.

– När jag pratat med Fortum så säger de bara att de utreder händelsen, trots att jag stött på dem vid flera tillfällen.

Genom sitt eget försäkringsbolag har nu mannen fått ersättning med halva beloppet.

– Fortfarande är det mycket pengar och medan jag väntar på ersättning från Fortum för den skada de orsakat så skickar de sina elräkningar till mig. Räkningar som jag måste betala medan de struntar i att göra rätt för sig själva.

Carola Hjertén på Fortum beklagar att det dragit ut på tiden.

– Den tekniska utredningen är nu klar och den visade att det var ett relä som gått sönder. Även den juridiska utredningen är nu så gott som klar och vi ska nu ersätta de drabbade. Vår förhoppning är att det ska kunna inledas inom kort.

– I vissa fall kan en del kompletterande utredningar behöva ske, men alla ska ha fått sina pengar före jul och helst betydligt snabbare, säger Carola Hjertén.

Totalt beräknar Fortum att det handlar om 200 kunder som drabbats.