Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan på bygglov - nu varslas hantverkare

60 bygglovsärenden ligger och väntar på att bli behandlade i Älvdalens kommun.
– Nu tvingas vi skicka hem anställda, när byggloven bara dröjer, suckar Stig-Arne Rolfsson.

Idre Byggservice med Stig-Arne Rolfsson som platsombud för företaget och delägaren Per Dahlberg är besvikna.

– Det känns inte rimligt att vi ska varsla personal bara för att byggloven fördröjs, säger Per Dahlberg.

Idre Byggservice har fått uppdraget att bygga upp ett nedbrunnet hus.

– I det här fallet handlar det om att bygga ett hus på en befintlig grund. Det finns inget som gör att det här ska behöva fastna i någon papperskvarn. Tidigare kunde vi få ett bygglov på en gång när det fanns byggnadsinspektörer i Idre. Var det inga oklarheter kunde de fatta beslut genom att de hade delegation och byggen kunde komma igång snabbt.

– Vi bygger ett färdigt hus på tio veckor, att det då ska behöva ta tio veckor för att lösa ett bygglov i ett sådant här ärende är inte bra, menar Stig-Arne.

På våren kommer det alltid in bygglovsansökningar för framförallt fritidshus i Idre och Grövelsjön. Många gånger kommer ansökningarna in sedan snön tinat bort. Lägger man sedan på tio veckor så är sommaren i stort sett över.

På kommunen är man medveten om problemet och det finns orsaker till dessa.

– Vi sökte en byggnadsinspektör till Idre och var överens med en av de sökande, men han hoppade av, förklarar enhetschef Karin Eriksson.

Istället söker nu kommunen en ny stadsarkitekt.

– Kanske han väljer att bosätta sig i Idre, då skulle han samtidigt kunna hantera sådan här ärenden, säger Karin Eriksson, det sedan kommunen gjort en helomvändning och nu åter ska anställa en stadsarkitekt istället för att hyra in en konsult.

– Vi har en ny översiktsplan som ska jobbas fram och då behöver vi en stadsarkitekt på plats.

Det och ett nytt datasystem, omflyttningar och många bygglovsansökningar som kommer in på vårkanten är orsakerna till den långa väntan på bygglov, men det hjälper inte de hantverkare som bara går och väntar på att få börja jobba.

– Mitt förslag är att ta in Sickan Holmgren i Idre som konsult, hon skulle snabbt kunna bevilja bygglov där det inte finns oklarheter, säger Jarle Mosshäll, som ett förslag. Jarle har två färdiga hus som är beställda men som han inte kan leverera och få betalt för, innan köparen får sitt bygglov.

– Vi har ibland tvingats stänga av telefoner för att hinna med alla ansökningar. När det gäller bygglovet för det nya huset som ska ersätta det nedbrunna så ska det nu vara på gång, lovar Karin Eriksson.