Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lång väntan för Bengt

Den 14 februari fick Ludvikabon Bengt Stelin, 85, brev om att han skulle bli opererad för gråstarr.
Men fortfarande väntar han på den första operationen.

– Jag hade önskat att det blivit gjort före sommaren, då vi skulle åka med barnbarnen till Italien på semester, säger Bengt Stelin.

Hans hustru Elisabet, 63, berättar att det i brevet från ögonmottagningen stod att väntetiden beräknades till tre månader, möjligen skulle det kunna dröja något längre.

– Den 4 oktober fick han brev om att operationen ska ske i Falun den 31 oktober. Åtta månader tycker jag är fruktansvärt lång väntetid, säger hon.

Bengt Stelin har starr på båda ögonen och nu kommer ett av ögonen att opereras, när det andra blir opererat är oklart. Under månaderna med starr har hans liv förändrats.

– Redan i vintras bestämde jag mig för att sluta köra bil. Jag insåg att jag är en trafikfara när jag ser så dåligt. Men nu saknar jag inte bilkörningen, Elisabet kör så bra.

– Jag ser lite dimmigt men jag kan läsa om jag använder glasögon och förstoringsglas och det går bra att sitta vid datorn.

Trots att han fått vänta länge på operationen, vill Bengt Stelin inte klaga.

– I mitt tycke har vi en bra sjukvård. När man är så gammal som jag får man acceptera att man blir lite utsliten.

Elisabet Stelin men dock att landstinget nu måste ta itu med köerna.

– Om det krävs så får landstinget se till att köpa upp operationer i större utsträckning.