Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsstyrelsen vill utreda stärkt ambulanssjukvård – "Ett bättre nyttjande av samhällets resurser behövs"

Artikel 2 av 60
Landstingsvalet Dalarna 2018
Visa alla artiklar

Landstingsstyrelsen beslutade under måndagen att utreda ambulanssjukvårdens behov av fler ambulanser.
– Sjukdoms­tillstånd kan snabbt förvärras. Därför kan det vara livsavgörande att hjälpen kommer fram fort, säger oppositionsråd Lena Reyier (C) i ett pressmeddelande.

Annons

Centerpartiet menar att det behövs en utredning av ambulanssjukvården när det i dag tar det allt längre tid för ambulansen att komma fram i flera länsdelar.Centerpartiet pekar på att SOS Alarm sagt upp avtalet med flera dalakommuner angående Första hjälpen-larm. Vilket enligt dem innebär att fler på landsbygden får vänta längre tid innan en första insats kan påbörjas.

Läs också: Rör inte första hjälpen.

Centerpartiet tror att en generell förklaring till den försämrade utvecklingen är att ambulansen har fler uppdrag jämfört med tidigare. Centerpartiet föreslår därför, i en motion, att utreda ambulanssjukvårdens behov av en utökning av antalet ambulanser och vilka kostnader det skulle innebära.

Motionen fick stöd av landstingsstyrelsen under måndagen. Fullmäktige ska behandla motionen senare.– Rätt antal ambulanser på rätt plats kommer att minskar väntetiderna. Det är ett viktigt steg för att få en jämlik vård i hela Dalarna. Dalarna behöver en närmare vård, det skapar trygghet, säger Göte Persson (C) i ett uttalande i ett pressmeddelande.

Läs också: Återställ första hjälpen.

Ett nytt Första hjälpen-avtal är under framtagande.

– Ett bättre nyttjande av samhällets resurser behövs. Därför behöver vi utreda en samverkan mellan kommun och landsting i olika Första hjälpen-insatser, säger Lena Reyier (C).