Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsstyrelsen säger ja till Region Svealand

En majoritet i landstingsstyrelsen säger ja till Svealandsregionen. Endast Moderaterna, Dalarnas sjukvårdsparti och Sverigedemokraterna säger nej.
– Man säger ja i blindo. Vi hade velat ha ett färdigt förslag att ta ställning till. Sedan hade vi också önskat att detta kunde avgöras i ett val, säger oppositionsrådet Ulf Berg (M).

Under måndagen röstade en övertygande majoritet av landstingsstyrelsens ledamöter - tio mot fem - för att säga ja till förslaget om Region Svealand. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna röstade för. Endast Moderaterna, Sverigedemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti var emot.

– Denna process har inte varit demokratisk. Vanligt folk har inte fått vara med och säga sitt. Vi hade önskat en folkomröstning, eller att den här viktiga frågan hade fått ingå som en del i en valröresle, säger Sjukvårdspartiets Ingvar Nilimaa.

Kristdemokraterna ser storregioner som en förbättring. Även om de önskar att få behålla det historiska namnet ting, istället för region.

– Vi menar att storregioner i sig är ett steg i rätt riktning. Vi är som parti för en helt statlig sjukvård. Detta blir den lägsta ändamålsenliga nivån för sjukvården, som jag ser det. Detta är dock ingen lätt och enkel fråga. Jag tror att åsikterna är splittade inom alla partier, även inom Socialdemokraterna i Dalarna, säger oppositionsrådet Birgitta Sacrédeus.

Liberalernas Bo Brännström menar att jämnstora regioner är nödvändigt för att få till en samhällsutveckling utanför dagens storstadsområden.

– Tidigare har alla partier varit för detta. Nu när läget är skarpt så blir det partitaktiska utspel. Jag ser inget hot mot demokratin för att saken inte avgörs i ett val eller i en folkomröstning. Vi politiker har valts för att fatta exakt dessa typer av beslut. Folkomröstningar kan dessutom slå fel, se bara på Brexit, säger Brännström.

Landstingsrådet Ingalill Persson betonar att landstingsstyrelsen inte villkorslöst säger ja till Svealandsregionen.

– Vi skickar med ett batteri synpunkter och krav till regeringen och indelningskommittén. Saker som vi tycker är viktigt för att detta ska bli bra. (Se faktarutan). Vi måste få regeringens hjälp och stöttning. Det handlar bland annat om infrastruktursatsningar. En satsning på Dalabanan ser jag som nödvändig för att hela storregionsprojektet ska bli bra, säger hon.

Tidigare har även Region Dalarnas arbetsutskott sagt ja till förslaget. Landstingsfullmäktige behandlar frågan den 27 septemeber.

Fakta/Dalarnas kravlista till regeringen för ett ja till Svealandsregionen

Att:

* Regeringen ser till att det verkligen blir sex jämstora regioner senast 2023. Och inte bara de nu tre föreslagna till 2019.

* Staten ser till att Svealands län får stärkt koppling till Stockholm - i fråga om satsningar och nya pengar för infrastruktur, kollektivtrafik, kultur och arbetsmarknad.

* Regeringen tydligt gör klart att nya Svealandsregionen får ansvaret för styrning och ledning av det regionala utvecklingsarbetet.

* Svealandsregionen får utökat ansvar - jämfört med dagens landsting - för att avgöra satsningar på vägar, järnvägar, bredband och kulturen.

* Staten står för de merkostnader som uppstår för övergången till en storregion.

* Den nya organisationen kallas regioner - och inte landsting. I Dalarnas fall Region Svealand.

* De förtroendevalda till nya regionsparlamentet blir tillräckligt många för att kunna representera alla delar av den nya regionen, att kommunernas inflytande garanteras -exempelvis genom att lokala nämnder i regionen får geografiskt ansvar för delar av nya regionen, exempelvis en nämnd för Dalarna.

* Sjukvården, inklusive tandvård, hemsjukvård och primärvård, får gemensam och enhetlig styrd organisation över hela regionen.

* Regeringen ser till att statens alla myndigheter anpassas verksamhetsmässigt och geografiskt till de nya storregionerna redan från 2019. Detta för att underlätta samarbetet mellan alla myndigheter i nya regionen.