Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsrådet tar lätt på kritiken

Landstingsrådet Ingalill Persson tar lätt på kritiken.

– Landstingen är de som har det övergripande totalansvaret för sjukvården. Därmed också för sådant som kostar mer. En privat aktör har vid en nystart lättare att anpassa sin dimension av personal och verksamheten - än vad den offentliga har. Det är också så att de sjukaste oftast stannar kvar inom det offentliga när en privat aktör dyker upp. Vi kan därför inte bara göra oss av med anställda för att få det att gå ihop ekonomiskt. Därmed blir också kostnaderna högre för det offentliga, säger hon.

Hon betonar att även de offentliga ska klara av sin verksamhet på den budget de har. Ett underskott är ett misslyckande. I sak ställer hon också upp på en rättvis fördelning av resurserna mellan privata och offentliga aktörer i och med hälsovalsreformen.

– Situationen är inte konkurrensneutral från start. Vi får exempelvis inte göra saker som de privata får. De kan exempelvis tjäna pengar på att erbjuda olika typer tjänster, som vi inte får göra, säger Ingalill Persson.