Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsrådet glad över opinionen mot stora privata vinster i välfärden

En majoritet av svenskarna vill ha en begränsning av de privata vinsterna i välfärden - speciellt inom skolans värld. Det visar Ipsos senaste mätning.
– Bra, jag är inte förvånad att folk som jag är för att skattepengarna ska stanna i välfärden, säger han.

Annons

En majoritet av svenskarna vill inte att svenskarnas skattepengar till välfärden ska landa i stora privata vinster. 64 procent menar det är fel att företagen tillåts dela ut vinster till ägarna. 46 procent av svenskarna anser att privata företag inom skolan påverkar skolväsendet negativt. Bara 25 procent tycker de privata inslagen är något positivt. 28 procent har ingen uppfattning. Det visar Ipsos/DN:s senaste mätning.

Landstingsrådet Gunnar Barke (S) tycker inte resultatet förvånar. Han har länge argumenterat för begränsningar av de privata vinsterna.

– Det är något jag tyckt länge. I Sverige har vi varit tokigt unika på detta område jämfört med västvärlden i övrigt. Speciellt för skolans värld. Skattepengar går till stora multinationella företag, som bara har vinst som mål. Det är inte bra, säger han.

Sett enbart till primärvården, främst vårdcentralerna, överväger de positiva omdömena i Ipsos mätning. 37 procent är positiva mot 30 procent negativa. 33 procent har ingen direkt uppfattning. Mest positiv respos får de privata företagen inom tandvården. 41 procent tycker att privata företag inom tandvården påverkar vården positivt. Bara 15 procent är negativa.

– Generellt sett tycker jag att det är fel att det inte alltid är kvaliteten på välfärden som styr. Jag tycker också det är fel att vi som huvudman för vården inte tillåts säga nej om en osund överetablering uppstår när någon vill starta ett vårdföretag, säger han.

Skillnaden mellan partisympatisörerna är stora, främst om privata inslag inom skolvärlden. 70 procent av Socialdemokraterna är negativa - jämfört med 30 procent för Moderata väljare.

– Jag konstaterar att folket i stort är emot detta. Vilket gläder mig. Pengarna vi stoppar in i välfärden ska gå till välfärden, inte till vinster, säger Gunnar Barke.

Ipsos slår också fast att varannan väljare anser att det är viktigt att det finns en möjlighet för svenskarna att välja mellan privata och offentliga aktörer inom välfärdens områden - vård, skola och omsorg.

– Ja, det finns också bra företag och företagare som inte har vinsten för ögonen. Det viktiga är att välfärdens pengar går till bra välfärd. Inte primärt till vinster, säger han.

Ipsos undersökning genomfördes den 14 till 24 oktober. 1 014 röstberättigade väljare medverkade i undersökningen. Sifo/SVT:s undersökning i oktober gav ett liknande utslag mot vinster i välfärden.

På måndag presenteras Ilmar Reepalus välfärdsutredning om "Vinster i välfärden". Uppgifter som läckt till media gör gällande att Reepalu kommer föreslå ett vinstuttagstak på 7 procent av insatt kapital.

– Det ska bli mycket intressant att se vad hela utredningen säger i sin helhet, säger landstingsrådet Gunnar Barke.