Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Landstingsledningen: "Skattehöjningen ingen akut åtgärd"

Landstingsledningen konstaterar att sjukvårdens underskott är stort.
– Men vi har koll på situationen. Vi vet exakt vad som orsakar detta stora underskott, säger landstingsråd Ingalill Persson (S).

Hälso- och sjukvårdens förväntade underskott på 170 miljoner för i år beror på flera orsaker.

– Dels blev personalkostnaderna oväntat höga i våras på grund av influensan. Vi har också fått ökade kostnader i och med införandet av det nya journalsystemet, bara det 30 miljoner kronor över budget. Utöver detta har vi inte fått hel kostnadstäckning från staten för de lönekostnader vi haft. Lönekostnader har också blivit större än väntat på grund av att vi är något sena med sparpaket tre och fyra, säger Ingalill Persson.

I grunden bottnar underskottet ändå i problemen från mitten av 2000-talet.

– Kostnadsutvecklingen var då 5-6 procent per år. Det har gett oss ett underskott som vi ännu inte helt kommit tillrätta med. Vi hade hoppats att nå ett bättre resultat för hälso- och sjukvården, säger hon.

Landstingsledningen betonar att skattehöjningen inte är en akut åtgärd för att rädda en akut ekonomisk situation.

– Vi vet mycket väl vad underskotten beror på. Vi har kontroll över det. Skattehöjningen är för att hantera hela den långsiktiga situationen - och för att få en hållbar och stabil ekonomi. Totalt måste vi hämta hem upp mot 300 miljoner kronor de kommande åren. Vi är inte i en situation där vi kan gå fram med stora "Alexanderhugg". Därför satte vi i majoriteten ned foten och föreslår nu en skattehöjning, säger Ingalill Persson (S).